Video player inladen ...

Ouders Merel verontwaardigd na enkelband doodrijder: "Wie zegt dat hij zich nu wel aan de voorwaarden zal houden?"  

Muhammed Aytekin, de man die Merel De Prins op haar twaalfde doodreed, mag de gevangenis verlaten met een enkelband. Dat heeft de strafuitvoeringsrechtbank in Brussel beslist. De ouders van Merel zijn erg teleurgesteld. 

"Hij hangt nu het grootste slachtoffer uit, maar wij zijn onze Merel wel voor altijd kwijt", waren de eerste woorden van Merels moeder Peggy Muyldermans, nadat het vonnis van de strafuitvoeringsrechtbank was voorgelezen. De rechtbank had net beslist dat Muhammed Aytekin de rest van zijn straf met een enkelband mag uitzitten. 

In oktober 2015 reed de twintiger Aytekin het twaalfjarige meisje Merel De Prins dood in Vilvoorde en pleegde daarna vluchtmisdrijf. Aytekin werd daarvoor veroordeeld tot een effectieve celstraf van vijf jaar. 

Amper twee maanden na zijn veroordeling kwam hij vrij omdat hij een oogziekte had die enkel buiten de gevangenis behandeld kon worden. Daarna besliste de strafuitvoeringsrechtbank dat de man opnieuw naar de cel moest. De wetsgeneesheer vond dat Aytekins toestand niet zo erg was dat hij niet in de gevangenis kon blijven.

Nu heeft de strafuitvoeringsrechtbank in Brussel beslist om Aytekin vrij te laten onder elektronisch toezicht, mits de naleving van enkele voorwaarden. Hij mag de gevangenis dus verlaten en de rest van zijn straf thuis uitzitten met een enkelband. Volgens de rechtbank heeft hij een goed reclasseringsplan.

Ik dacht dat hier een voorbeeld gesteld zou worden, maar blijkbaar is dat helemaal niet zo

Peggy Muyldermans, moeder van Merel

"Allemaal in scène gezet"

Maar de ouders van Merel reageren erg teleurgesteld. Een zwaar aangeslagen moeder Peggy Muyldermans gelooft niet dat Aytekin echt spijt heeft, en dat hij nooit meer met een auto zal rijden, zoals hij gezegd heeft: "Dat is allemaal in scène gezet. Het is voor mij ook geen troost dat hij een enkelband krijgt in plaats van een vervroegde vrijlating. Voor mij is 5 jaar effectief 5 jaar uitzitten. Ik dacht dat hier een voorbeeld gesteld zou worden, maar blijkbaar is dat helemaal niet zo."

Eén van de voorwaarden die Aytekin opgelegd kreeg, is dat hij geen contact mag hebben met de ouders van Merel. "Dat is toch maar normaal?" zegt vader Kris De Prins. "En wie zegt dat hij zich daaraan gaat houden? Hij heeft al veel keer bewezen dat hij zich niet aan de voorwaarden houdt. Die enkelband gaat daar niet voor zorgen. Wij vrezen dat er opnieuw iets gaat gebeuren."

Advocaat: "Mijn cliënt is enorm geëvolueerd"

Aytekins advocaat, Dimitri de Béco, benadrukt dat zijn cliënt niet zomaar is vrijgelaten: "Het gaat om een vrijlating met een enkelband, hij blijft dus aangehouden. Hij mag niet in bepaalde regio's van Brussel komen, hij moet werk hebben en moet zich psychologisch laten begeleiden. Hij moet ook de slachtoffers blijven vergoeden, zoals hij al gedaan heeft." De advocaat gelooft dan ook dat Aytekin zijn les geleerd heeft: "Ik heb een cliënt die enorm is geëvolueerd over de laatste jaren. Van een jonge, immature man die zich heel slecht verdedigde ben ik overgegaan naar iemand die zich volop bewust is van het leed dat hij heeft aangedaan. En alleen al daarom geloof ik erin dat die man nooit meer zal rijden en ik hoop dat de toekomst mij gelijk zal geven. Alleszins, als ik dit heb gepleit, dan is het omdat ik daarvan overtuigd was."

Ik geloof erin dat die man nooit meer zal rijden

Dimitri de Béco, advocaat Aytekin