Zephyris/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Drugtest op basis van vingerafdruk kan belangrijkste illegale drugs accuraat opsporen in tien minuten

Britse onderzoekers hebben een revolutionaire drugtest ontwikkeld die vier soorten van illegale drugs kan opsporen in zweetsporen in een vingerafdruk. De vingerafdruk wordt genomen in een soort cassette, en die gaat in een scanner die in een tiental minuten de uitslag geeft. De drugtest werkt zowel op levende als op overleden mensen, en een nieuwe studie die de test vergelijkt met bloedanalyses en andere testen, toont dat hij behoorlijk accuraat is. 

De drugtest, het Intelligent Fingerprinting Drug Screening System,  is gebaseerd op onderzoek dat is uitgevoerd aan de University of East Anglia, en hij is al een tijd geleden ontwikkeld door Intelligent Fingerprinting, een spin-off van de universiteit. 

In een nieuwe studie die nu gepubliceerd is, wordt aangetoond dat de test in staat is in nauwelijks tien minuten vier soorten illegale drugs op te sporen, amfetamines, cannabis, cocaïne en opiaten zoals heroïne. De test doet dat op basis van één enkele vingerafdruk, waarvan het zweet geanalyseerd wordt.

UIt de studie blijkt dat de test ook werkt als hij gebruikt wordt door patholoog-anatomen - lijkschouwers -, om drugs op te sporen in de vingerafdrukken van mensen die overleden zijn. Behalve in mortuaria wordt het systeem ook gebruikt in rehabilitatiecentra voor druggebruikers en in een aantal werkplekken. Voorts zijn er studies aan de gang voor het gebruik van de test bij het screenen van passagiers in luchthavens, in gevangenissen en bij de diensten van de reclassering. 

De vingerafdruk wordt afgenomen met een soort cassette, en die gaat in de scanner, achteraan op de foto, voor analyse. Foto: video van Intelligent Fingerprinting op Youtube

Vergelijking met bloed- en urinestalen

"Dit nieuwe onderzoek toont duidelijk aan dat onze "lateral flow" cassette voor drugscreening snel kan screenen voor het gebruik van drugs door een individu op basis van een vingerafdruk. Het nemen van die afdruk duurt slechts vijf seconden, en de totale analyse tien minuten", zei professor emeritus David Russel van de School of Chemistry van de University of East Anglia (UEA).  Russel is de stichter en het hoofd van de wetenschappelijke afdeling van het spin-off-bedrijf Intelligent Fingerprinting. 

"Onze studie toont ook hoe onze technologie gebruikt wordt door pathologen-anatomen om snel een idee te krijgen van de mogelijke doodsoorzaken, om informatie te geven over verdere post-mortem onderzoeken, of om snel de opsporingen van de politie te vergemakkelijken", zo zei hij in een persmededeling van de UEA.

"We vergeleken de resultaten van de drugtests door de pathologen-anatomen aan de hand van onze vingerafdruktest, met een tweede staal dat getest werd in een laboratorium, en bereikten een uitstekende overeenkomst op het gebied van nauwkeurigheid. We vergeleken onze resultaten ook met toxicologische analyses van bloed- en urinestalen, en vonden een goede correlatie van de resultaten", zo zei professor Russel nog.  

De studie van de Britse onderzoekers over de test is gepubliceerd in het "Journal of Analytical Toxicology".