Film Fest Gent 2018: de vijf momenten die u niet mag missen volgens filmjournalist Ward Verrijcken

Vandaag start in Gent de 45e editie van het filmfestival. Met 140 films op het programma wordt Film Fest Gent de komende 12 dagen het walhalla voor cinefielen. Ziet u even door het bos de bomen niet meer in het aanbod? Filmreporter Ward Verrijcken tipt de vijf voorstellingen die u niet mag missen.

1. Openingsfilm "Girl"

Vanavond gaat Film Fest Gent officieel van start met openingsfilm "Girl", het debuut van regisseur Lukas Dhont (26) waarover al veel gezegd en geschreven is. De film is dit jaar ook de Belgische Oscarinzending. Of "Girl" effectief genomineerd wordt in de categorie "beste niet-Engelstalige film" weten we pas in januari.

Maar "Girl" heeft nog voor zijn Belgische première op 17 oktober al veel indruk gemaakt. Het verhaal over een tiener die geboren is als jongen maar toch ballerina wil worden, is op het filmfestival van Cannes bekroond met de Caméra d'Or, de prijs voor het beste debuut is dat. En "Girl" werd geselecteerd voor het Toronto International Film Festival begin september, een van de grootste in zijn soort en een goede barometer voor de Oscars. De film kan ook eind dit jaar nog in de prijzen vallen op de European Film Awards.

Niet enkel Dhont krijgt als regisseur veel lof, ook Victor Polster loopt in de kijker door de manier waarop hij als 16-jarige intens maar geloofwaardig gestalte geeft aan hoofdpersonage Lara. "Al die internationale erkenning is geen toeval: "Girl" is een prachtfilm", aldus Ward Verrijcken. "Er wacht Lukas Dhont een mooie carrière."

De internationale prijzenregen voor “Girl” is meer dan terecht. Voor regisseur Lukas Dhont is dit het begin van een belangrijke carrière.

Filmjournalist Ward Verrijcken

2. "First Man"

"First man" is als biografie over de eerste man op de maan, Neil Armstrong, heel andere koek. Hoofdrolspeler Ryan Gosling en regisseur Damien Chazelle werken niet voor de eerste keer samen: ze kennen elkaar van musicalfilm "La La Land", vorig jaar nog het prijsbeest op de Oscars. "First man" is gebaseerd op de gelijknamige roman van James R. Hansen.

Volgens scenarist Josh Singer wordt "First man" niet de zoveelste biopic in het rijtje, maar is het een spannende actiefilm worden. Ryan Gosling hijst zich voor de gelegenheid in een astronautenpak. De film volgt hem van zijn debuut bij ruimtevaartagentschap NASA, tot zijn eerste stappen op de maan. Claire Foy, bekend van Netflix-succes "The crown" vertolkt Armstrongs vrouw Janet. Volgens Verrijcken is "First man" een kandidaat-Oscarwinnaar. "Want het verhaal van de maanlanding wordt in deze film niet zomaar gereconstrueerd, maar op een zeer intieme en intense manier."

Een heel intense en zelfs intieme reconstructie van de eerste maanlanding. Dit is een geheide Oscarkandidaat.

Filmjournalist Ward Verrijcken

3. "Over water" (en "Serial Day")

Op het Gentse filmfestival gaan er niet enkel films in première: ook enkele Belgische series worden hier voor het eerst vertoond. Vrijdag 12 oktober is zelfs omgedoopt tot "Serial Day". Ook "Over Water", de reeks die vanaf 16 december te zien is op Eén, gaat er in première. Het scenario is geschreven door presentator Tom Lenaerts en schrijver Paul Baeten Gronda. Als "showrunner" volgt Lenaerts de hele productie van nabij op. Zijn eigen productiehuis Panenka maakt de reeks.

"Over water" gaat over een voormalige televisiester met een drank- en gokverslaving (een rol voor Tom Dewispelaere) die zijn leven weer op de rails probeert te krijgen. Hij gaat aan de slag in het bedrijf van zijn schoonvader in de Antwerpse haven. Maar daar komt hij opnieuw in een neerwaartse spiraal terecht. Naast Dewispelaere spelen onder meer Tom Van Dyck en Natali Broods mee in "Over water". En ook de Antwerpse haven komt prominent in beeld. "Het perfecte decor voor een verhaal over de schaduwzijde van de roem", aldus Ward Verrijcken.

In de prestigieuze fictiereeks van Tom Lenaerts en Paul Baeten Gronda gaat het over de schaduwzijde van de roem, met de Antwerpse haven als perfecte decor.

Filmjournalist Ward Verrijcken

4. De muziek van Carter Burwell

Op Film Fest Gent worden ook de World Soundtrack Awards uitgereikt, de belangrijkste filmmuziekprijzen ter wereld. Op 17 oktober is componist Carter Burwell de eregast. Hij is één van de meest gelauwerde filmcomponisten. De composities van Burwell zijn onder meer te horen in "Being John Malkovich" en hitserie "Twilight". Maar Burwell staat vooral bekend als huiscomponist van de gebroeders Coen. Zijn muziek is onder meer te horen in "Fargo". "Burwell is al in de prijzen gevallen in Gent, maar het is de eerste keer dat zijn composities live te horen zijn op het filmfestival", zegt Verrijcken.

Een primeur voor Film Fest Gent: nooit eerder werd de muziek van Carter Burwell, de huiscomponist van de gebroeders Coen, live uitgevoerd.

Filmjournalist Ward Verrijcken

5. Slotfilm "Beautiful Boy"

Net als de openingsfilm heeft ook de slotfilm van Film Fest Gent 2018 een Belgische link. "Beautiful Boy" is het langverwachte Amerikaanse debuut van de Gentse regisseur Felix van Groeningen, bekend van "De helaasheid der dingen" en "The broken circle breakdown". Van Groeningen heeft vier jaar aan dit project gewerkt.

"Beautiful boy" is de verfilming van het gelijknamige boek en vertelt het waargebeurde verhaal van Nic (Timothée Chalamet), die verslaafd raakt aan drugs, en zijn vader David (Steve Carell), die met lede ogen aanziet hoe zijn zoon hem door een verwoestende verslaving dreigt te ontglippen. Uiteindelijk proberen ze samen, met vallen en opstaan, die verslaving te overwinnen.

Met gevestigde waarde Carell en Chalamet, rijzende ster na zijn rol in "Call me by your name", heeft van Groeningen twee mooie namen gestrikt voor de hoofdrollen. En zijn Amerikaanse debuut valt daarmee op, want "Beautiful boy" ging eerder deze maand in première op het filmfestival van Toronto, een belangrijke graadmeter voor de Oscars. En nu is het de beurt aan van Groeningens thuishaven Gent. "In dit familiedrama wordt er écht bijzonder sterk geacteerd", aldus Verrijcken.

Het Amerikaanse debuut van Felix Van Groeningen is een bijzonder straf geacteerd familiedrama, over verwoestende verslaving en onvoorwaardelijke vaderliefde.

Filmjournalist Ward Verrijcken

Meest gelezen