Het gevangeniswezen heeft een nieuwe baas: Rudy Van De Voorde

Het gevangeniswezen heeft een nieuwe baas: Rudy Van de Voorde. Hij was eerder directeur van verschillende gevangenissen en werkte de jongste jaren op het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Daarom zien sommigen in deze beslissing een politieke benoeming.

Het heeft een klein jaar geduurd om een vervanger te vinden voor Hans Meurisse, de directeur generaal die 11 jaar lang aan het hoofd stond van het Belgische gevangeniswezen. Meurisse vertrok op 1 november 2017 (naar Europris, de Europese overkoepelende gevangenisorganisatie) en in die tussentijd werd de functie ad interim waargenomen door Jo Demuynck, gevangenisdirecteur van Antwerpen.  

Politieke benoeming?

In november 2017 werd een wervingsprocedure gestart en die leidde finaal naar drie kandidaten: Alexis Douffet (gevangenisdirecteur Dinant), Mathilde Steenbergen (gevangenisdirecteur Brugge maar momenteel werkzaam als kabinetsmedewerker van vice eerste minister Alexander De Croo) en Rudy Van De Voorde (gevangenisdirecteur Sint Gillis maar momenteel werkzaam als kabinetsmedewerker van minister van Justitie Koen Geens). 

De finale strijd ging naar verluidt vooral tussen twee laatstgenoemden.  En het feit dat Rudy Van De Voorde het geworden is, wordt gepercipieerd als een politieke benoeming waarbij de CD&V kandidaat van de minister van Justitie gewonnen heeft ten nadele van de Open-VLD kandidaat van De Croo.  

Wie is Van De Voorde?

Rudy Van De Voorde (°1959) is een man met een uitgebreide staat van dienst in het gevangeniswezen. Hij volgde eerst een opleiding als verpleegkundige en werkte ook elf jaar als psychiatrisch verpleger. In 1983 studeerde hij aan de VUB af als criminoloog. Vanaf 1992 is hij onafgebroken in dienst geweest van het ministerie van Justitie. Hij werkte als directeur in de gevangenissen van Sint Gillis, Vorst en Dendermonde. Van De Voorde was ook twee jaar assessor in de commissie voorwaardelijke invrijheidstelling, de voorloper van de huidige strafuitvoeringsrechtbank. En tussen 2000 en 2006 werkte hij al op de centrale gevangenisadministratie als hoofd van de personeelsdienst. 

Vanaf juni 2016, de periode van de lange stakingen in het gevangeniswezen, is hij werkzaam op het kabinet van Koen Geens. Daar hield hij zich o.a. bezig met het wetsontwerp i.v.m. de minimale dienstverlening (ontwerp dat momenteel bij de Raad van State ligt voor advies). Het zal wellicht een van zijn belangrijkste taken zijn die minimale dienstverlening ook effectief in te voeren. 

(Rudy Van De Voorde werd in 2008 geïnterviewd in Panorama - Prison Complet. Een fragment ziet u hier.) 

Video player inladen ...