"Het irriteert me wel dat men me om gratis tekeningen blijft vragen"

U bent fan van Beyoncé of Florence + the Machine en dus koopt u een ticket als u een concert van hen wil zien. U bent supporter van een voetbalclub, dus koopt u een abonnement om hun thuiswedstrijden te gaan bekijken. U wordt geraakt door de schoonheid van de tekeningen  van een kunstenaar, dus vraagt u of hij voor u een tekening kan maken. Liefst gratis, of tegen een minimale gift, want tekenen kost toch geen moeite. Dat ondervindt alvast Jon Arton, een Brits tekenaar met een 80.000-tal volgers op Instagram. Hij geeft de aanvragers voor een gratis tekening nu lik op stuk.

Op nieuwswebsites Bored Panda en Buzzfeed gaf Arton meer uitleg: "Als kind kreeg ik al vaak de vraag om iets tekenen, bijvoorbeeld van een leerkracht. Dan vroeg men me hem op een beledigende manier te schetsen, wat me soms in de problemen bracht. Maar het deed de anderen dan weer lachen. Tekenen is immers altijd een passie geweest."

 Die passie resulteerde onder meer in werken als:

Maar het succes had ook een 'keerzijde'. Arton: "Iedere week krijg ik wel een aantal vragen om iets gratis te tekenen. Dat irriteert me wel. Natuurlijk is het ook een compliment, maar men beseft niet hoeveel werk er in zo’n tekening kruipt. Daarom besliste ik om te antwoorden door hen een ruwe schets op te sturen, om zo een punt te maken."

"Kunst wordt niet echt beschouwd als een job. Alsof je daarin geen carrière kan maken. Dat het eerder een hobby is waaraan je alleen maar plezier beleeft. Dus denkt men snel dat ik op hun vraag graag inga omdat ze denken dat ze me zo reclame voor mijn ander werk opleveren. Maar ik moet ook mijn brood verdienen."

Hier beneden kunt u een aantal voorbeelden zien van 'gratis tekeningen, of tekeningen na een kleine gift (bijna-gratis tekeningen dus)', waardoor hij de aanvragers op een grappige manier voor de gek houdt. Arton: "Hen zo’n tekening opsturen vind ik heus wel grappig. En het werkt bovendien therapeutisch." Nieuwswebsite Business Insider besloot: "Hij geeft hen wat ze vragen: een kunstwerk dat niets kost en dus ook niets waard is." (Let op: deze Instagram-posts bevatten meerdere bladzijden)