Wie sluit wie uit als coalitiepartner?

In verschillende Vlaamse centrumsteden worden door politieke partijen veto’s uitgesproken tegen bepaalde coalities. “We krijgen iets nieuws, namelijk negatieve voorakkoorden”, stelt politiek journalist Marc Van de Looverbosch in De Ochtend op Radio 1. “We zien hoe langer hoe meer partijen die elkaar wederzijds uitsluiten en dat is toch wel iets nieuws in de gemeentelijke politiek.” Hieronder een overzicht van de meest opvallende ‘negatieve voorakkoorden’.

Naast het traditionele cordon sanitaire tegen het Vlaams Belang (en vaak ook tegen de PVDA), werd tijdens deze campagne volgens Van de Looverbosch een hele resem “nieuwe cordons” gevormd.

Burgemeester van Antwerpen Bart De Wever (N-VA) hekelde in De Zevende Dag al “de extreme veto’s die worden uitgesproken”, daarmee verwijzend naar Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien, die reeds meerdere malen zijn veto stelde tegen een Antwerpse coalitie met de N-VA. “Ik vind dat een beetje hybris (Oudgrieks voor “overmoedig”, red.) zo vlak voor de verkiezingen”, stelde de N-VA-voorzitter.

Zelf sluit N-VA in Antwerpen, net als CD&V en Open VLD, enkel het Vlaams Belang en de PVDA uit als potentiële coalitiepartners. De Wever gaf in het verleden wel al duidelijk te kennen dat hij liever niet met SP.A een coalitie vormt en enkele maanden geleden zei hij nog dat “geen haar op zijn hoofd” eraan dacht om samen met Groen te besturen. Recentelijk milderde hij echter schijnbaar zijn betoog door te stellen dat “een stad niet onbestuurbaar kan blijven”.

Opvallend: ondanks de hevige verwijten die gedurende deze campagne werden rondgeslingerd tussen beide partijen, sprak SP.A-lijsttrekker Jinnih Beels geen veto uit tegen een coalitie met N-VA, hoewel ze samenwerken met N-VA wel als “zeer moeilijk” bestempelde. Net als Wouter Van Besien stelde ze ook geen veto tegen een coalitie met de PVDA van Peter Mertens.

(lees verder onder de video)

Video player inladen...

Gent

In Gent is het dan weer N-VA-lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt die weigert samen te werken met het Gentse kartel SP.A-Groen. Verandering in Gent is volgens haar enkel mogelijk zonder het kartel.

SP.A-Groen-lijsttrekker Rudy Coddens stelde op zijn beurt enkele dagen geleden dan weer een veto tegen PVDA, hoewel het kartel eerder in de campagne nog communiceerde dat het een samenwerking met PVDA niet bij voorbaat uitsloot. De groenen en socialisten hanteren in Gent dus een andere strategie dan hun collega’s uit Antwerpen.

Oostende

Ook in Oostende vliegen de veto’s over en weer. De Stadslijst van burgemeesterJohan Vande Lanotte weigert zo bijvoorbeeld in zee te gaan met N-VA en ook Groen-lijsttrekker Wouter De Vriendt liet in De Ochtend op Radio 1 optekenen dat hij een samenwerking met N-VA niet ziet zitten. Björn Anseeuw, lijsttrekker voor de N-VA, sluit op zijn beurt dan weer een coalitie uit met De Stadslijst.

Het 'negatieve voorakkoord' van Open VLD-lijsttrekker Bart Tommelein is enigszins bijzonder: “Ik zeg duidelijk dat ik niet met SP.A én Groen samen in een coalitie wil”, zei Tommelein afgelopen week in Villa Politica

(lees verder onder de video)

Video player inladen...

Leuven

Net als Vande Lanotte sluit SP.A-lijsttrekker in Leuven, Mohamed Ridouani, een coalitie met N-VA uit. De kiezer zal volgens hem moeten kiezen tussen twee totaal verschillende maatschappijvisies.

Ook N-VA-lijsttrekker Lorin Parys gaf een coalitie tussen zijn partij en de socialisten in Leuven tot voor kort geen enkele kans. Bij VTM stelde hij zich afgelopen week echter iets minder radicaal op door te stellen dat hij bereid is met iedereen te spreken. Hij blijft een coalitie met SP.A desalniettemin een “vreemd” scenario noemen.

Andere steden

In andere centrumsteden lijkt van duidelijk uitgesproken ‘negatieve voorakkoorden’ vooralsnog geen sprake te zijn, hoewel bij zo goed als alle partijen wel een cordon sanitaire van kracht blijft tegen het Vlaams Belang en de PVDA.

Meest gelezen