© VRT Joost Joossen

Hoe kunnen we zelf de klimaatopwarming afremmen? 17 tips van onze weerman Frank Deboosere

De rapporten van het IPCC zijn duidelijk: het gaat niet zo goed met onze aarde. We moeten dringend overschakelen op een koolstofarme economie, klinkt het. "Iedereen heeft er dan de mond van vol dat bedrijven moeten veranderen en dat politici beslissingen moeten nemen, terwijl we vergeten dat we zelf ook verantwoordelijk zijn", vindt weerman Frank Deboosere. "Wij moeten zelf het goede voorbeeld geven en stoppen met de zwarte piet door te schuiven naar iemand anders." Daarom deze grote en kleine klimaattips van onze weerman.

1) Ga eens op reis in eigen land
"De laatste decennia vliegen we naar exotische bestemmingen, waar we "genieten" van heerlijke airco omdat het weer ginds veel te warm is. Een vakantie in eigen land kan echt heel tof zijn. Er is hier heel veel te beleven. In feite is het een schande dat een treinreis naar pakweg Aarlen meer kost dan een vliegtuigticket naar Barcelona."

2) Wees zuinig met water
"Water is een kostbare grondstof. Wist je dat er meer wordt gevochten om water dan om olie? We moeten leren zuinig te zijn met water. Dus bijvoorbeeld beter een douche nemen dan een bad. Kraantjeswater is bij ons trouwens perfect drinkbaar."

3) Eet meer seizoensgroenten en fruit, en zeker niet te veel vlees
"Het produceren van vlees zorgt voor heel veel koolstofdioxide en het vraagt heel veel water."

4) Vermijd het gebruik van airco
"Er bestaan natuurlijke manieren om af te koelen. De noordkant van een huis is de koele kant. Een bos is heerlijk koel in een warme zomerperiode. Een goed geïsoleerd huis kan de warmte goed buiten houden."

5) Gebruik groene stroom
"Als we dat met zijn allen doen, moeten de grote energiespelers wel volgen."

6) Er zijn alternatieven voor de auto
"Op de meeste plaatsen is er in België goed openbaar vervoer."

7) Toch een auto? Rij dan rustig en doe aan carpooling
"Rustig rijden zorgt voor minder brandstofverbruik, minder ongevallen, minder fijn stof, minder lawaai en veel minder stress. Huur een auto als je er een nodig hebt. Of deel een auto met anderen."

8) Schakel elektrische toestellen uit
"Veel toestellen blijken ook in waakstand stroom te verbruiken."

9) Gebruik spaarlampen, of (nog veel beter) LED-lampen
"De verlichting van onze huizen kan veel efficiënter. Er komen voortdurend nieuwe, energiezuinige lampen op de markt."

10) Ontdooi geregeld de diepvriezer
"De oude diepvriezers met pakken ijs aan de wanden verslinden veel meer energie."

11) Er is dikwijls een alternatief voor de stroomverslindende droogkast
"Vooral in het voorjaar is de luchtvochtigheid soms erg laag en droogt je wasgoed supersnel."

12) Zet de thermostaat een graadje lager
"Elke graad komt overeen met een brandstofbesparing van ongeveer 7 procent."

13) Isoleer en esoleer
"Vooral met een goede dakisolatie kunnen we heel veel geld besparen. Het verwarmen van gebouwen is goed voor 38% van de uitstoot van broeikasgassen."

14) Neem de fiets
"Het regent echt niet zo vaak in België..."

15) Streef naar maximaal 2 kinderen per gezin
"Dat is één van de grote onbekenden voor de toekomst. We hebben er geen idee van of we in 2150 met 3,2 miljard dan wel met 24,8 miljard zullen zijn (cijfers van de VN). Maar het is duidelijk dat meer mensen meer koolstofdioxide zullen teweegbrengen. Dat blijkt duidelijk uit de verschillende klimaatmodellen."

16) Geef de voorkeur aan lokale producten
"Wist je dat de meeste snijbloemen die wij kopen uit Afrika komen, en dat die snijbloemen diepgekoeld naar Europa worden gevlogen?"

17) Recycleer en reduceer
"Denk na over je aankopen. Consuminderen in plaats van consumeren."

"Het antwoord moet komen van ons"

Maar Deboosere is ook realistisch. "Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen... Ik probeer me aan deze tips te houden, maar soms lukt het niet. Geen probleem: als iedereen voor zijn stoep veegt, is de hele straat proper. En bedenk: met deze klimaattips kan je jaarlijks duizenden euro's besparen en heb je meer tijd voor je medemensen, je hobby"s en de natuur."

"Sommige mensen vragen me wat de belangrijkste tips zijn", gaat Deboosere verder. "Het onder controle krijgen van het aantal mensen op de wereld komt op de eerste plaats. Daarna volgen vliegtuigverkeer (dat is een heel snelle stijger!) en koning auto. De consumptie van vlees staat op plaats vier."

Deboosere benadrukt dat het niet alleen aan de politici is om actie te ondernemen. "Ik kan me volkomen vinden in de kritiek dat de politiek een heel grote rol moet spelen in het oplossen van de klimaatproblemen. Maar het is een illusie te denken dat enkel politici en stempotloden de crisis kunnen oplossen. Het antwoord moet komen van ons."

"Wij moeten streven naar het grootste geluk voor het grootste getal. Naar een herverdeling van de welvaart over de hele wereld", besluit Deboosere.