Hoe kunnen we zélf de klimaatopwarming afremmen? De was buiten drogen en 16 andere tips van weerman Frank Deboosere

Vandaag blijkt dat de maand juli de warmste ooit was, en dat op basis van cijfers voor de hele aarde, zegt het Copernicus weerinstituut. De Verenigde Naties roepen opnieuw op tot actie: "We moeten voorkomen dat het klimaat onomkeerbaar verstoord wordt. Dat wordt de race van ons leven en voor ons leven." VRT-weerman Frank Deboosere vindt dat iedereen het goede voorbeeld kan geven om de klimaatverandering af te remmen. We hoeven niet te wachten op maatregelen van politici en het bedrijfsleven. Verandering begint bij jezelf. Daarom deze grote én kleine klimaattips van Deboosere.

1. Ga eens op reis in eigen land
"De laatste decennia vliegen we naar exotische bestemmingen, waar we "genieten" van heerlijke airco omdat het weer daar veel te warm is. Een vakantie in eigen land kan echt heel tof zijn. Er is hier heel veel te beleven. In feite is het een schande dat een treinreis naar pakweg Aarlen meer kost dan een vliegtuigticket naar Barcelona."

2. Wees zuinig met water
"Water is een kostbare grondstof. Wist je dat er meer wordt gevochten om water dan om olie? We moeten leren zuinig te zijn met water. Dus bijvoorbeeld beter een douche nemen dan een bad. Kraantjeswater is bij ons trouwens perfect drinkbaar."

3. Eet meer seizoensgroenten en fruit, en zo weinig mogelijk vlees
"Het produceren van vlees zorgt voor heel veel koolstofdioxide en het vraagt heel veel water."

4. Vermijd het gebruik van airco
"Er bestaan natuurlijke manieren om af te koelen. De noordkant van een huis is de koele kant. Een bos is heerlijk koel in een warme zomerperiode. Een goed geïsoleerd huis kan de warmte goed buiten houden."

5. Gebruik groene stroom
"Als we dat met zijn allen doen, moeten de grote energiespelers wel volgen."

6. Er zijn alternatieven voor de auto
"Op de meeste plaatsen is er in België goed openbaar vervoer."

7. Toch een auto? Rij dan rustig en doe aan carpooling
"Rustig rijden zorgt voor minder brandstofverbruik, minder ongevallen, minder fijn stof, minder lawaai en veel minder stress. Huur een auto als je er een nodig hebt. Of deel een auto met anderen."

8. Schakel elektrische toestellen uit
"Veel toestellen blijken ook in waakstand stroom te verbruiken."

9. Gebruik spaarlampen, of (nog veel beter) LED-lampen
"De verlichting van onze huizen kan veel efficiënter. Er komen voortdurend nieuwe, energiezuinige lampen op de markt."

10. Ontdooi geregeld de diepvriezer
"De oude diepvriezers met pakken ijs aan de wanden verslinden veel meer energie."

11. Er is dikwijls een alternatief voor de stroomverslindende droogkast
"Vooral in het voorjaar is de luchtvochtigheid soms erg laag en droogt je wasgoed supersnel."

12. Zet de thermostaat een graadje lager
"Elke graad komt overeen met een brandstofbesparing van ongeveer 7 procent."

13. Isoleer (en esoleer)
"Vooral met een goede dakisolatie kunnen we heel veel geld besparen. Het verwarmen van gebouwen is goed voor 38% van de uitstoot van broeikasgassen."

Esoleren? Net als bij het isoleren bescherm je een woning tegen warmte en koude en wordt de energie optimaal benut. Waar isoleren zich echter aan de binnenkant van de woning afspeelt, ga je bij het esoleren aan de buitenkant aan de slag. Rond de woning wordt als het ware een beschermende laag gelegd.

14. Neem de fiets
"Het regent echt niet zo vaak in België. 93 procent van de tijd is het in België droog."

15. Streef naar maximaal 2 kinderen per gezin
"De wereldbevolking. Dat is één van de grote onbekenden voor de toekomst. De Verenigde Naties verwachten dat we in 2050 mogelijk met 9,7 miljard mensen zullen zijn, in 2100 kan dat 11 miljard zijn. Momenteel zijn we met 7,7 miljard op deze planeet. Hoe het ook zij: het is duidelijk dat meer mensen meer koolstofdioxide zullen teweegbrengen. Dat vertellen de verschillende klimaatmodellen ons. Overigens: in landen als India en Pakistan is er een gevoelige daling van aantal kinderen per vrouw."

16. Geef de voorkeur aan lokale producten
"Wist je dat de meeste snijbloemen die wij kopen uit Afrika komen, en dat die snijbloemen diepgekoeld naar Europa worden gevlogen?"

17. Recycleer en reduceer
"Denk na over je aankopen. Consuminderen in plaats van consumeren."

Het antwoord ligt ook bij ons

Maar Frank Deboosere (foto) is ook realistisch. "Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen... Ik probeer me aan deze tips te houden, maar soms lukt het niet. Geen probleem: als iedereen voor zijn stoep veegt, is de hele straat proper. En bedenk: met deze klimaattips kan je jaarlijks duizenden euro's besparen en heb je meer tijd voor je medemensen, je hobby's en de natuur."

Het is een illusie te denken dat enkel politici en stempotloden de crisis kunnen oplossen.

"Sommige mensen vragen me wat de belangrijkste tips zijn", gaat Deboosere verder. "Het onder controle krijgen van het aantal mensen op de wereld, Koning Auto, de consumptie van vlees en het vliegtuigverkeer. Reizigers kunnen bijvoorbeeld hun "fout vlieggedrag" compenseren via een groene gift aan een milieuproject of een vrijwillige CO2-compensatie doen."

Deboosere benadrukt dat het niet alleen aan de politici is om actie te ondernemen. "Ik kan me volkomen vinden in de kritiek dat de politiek een heel grote rol moet spelen in het oplossen van de klimaatproblemen. Maar het is een illusie te denken dat enkel politici en stempotloden de crisis kunnen oplossen. Het antwoord moet komen van ons."

"Wij moeten streven naar het grootste geluk voor het grootste getal. Naar een herverdeling van de welvaart over de hele wereld", besluit Deboosere.

Meest gelezen