AFP or licensors

Jean-Charles de Castelbajac aan het hoofd van Benetton

De Franse mode-ontwerper De Castelbajac is de nieuwe artistiek directeur van de dames- en herencollectie van Benetton. De Italiaanse groep probeert recht te krabbelen na moeilijke jaren. Recent kreeg Benetton nog de wind van voren, omdat het deel uitmaakt van de groep die de ingestorte brug van Genua beheerde.

“Benetton en ik hebben altijd dezelfde visie gehad op mode, we hebben allebei een passie voor tricot en voor alle kleuren van de regenboog,” zei Jean-Charles de Castelbajac toen bekend werd gemaakt dat hij de Italiaanse modegroep zal leiden. 

Jas van teddyberen

Markies Jean-Charles de Castelbajac, ook bekend met zijn stoere initialen JC/DC is 68 en maakt al 50 jaar kleurrijke, vrolijke en vaak kunstzinnige ontwerpen. Hij naaide jassen van handschoenen of van pluchen beren, gedragen door Madonna of door Helena Christensen in de film "Prêt-à-porter".

Anderzijds creëerde De Castelbajac in 1997 ook de liturgische kledij van priesters, bisschoppen én de paus voor de katholieke Wereldjongerendagen in Parijs.  Zijn kleuren zijn vaak die van Mondriaan: wit, zwart, rood, blauw, geel. De Castelbajac maakte ook een grote muurschildering in de luchthaven Orly nabij Parijs. Hij werkte samen met Keith Haring, Jean-Michel Basquiat en Lady Gaga.

In 2016 verkocht De Castelbajac zijn bedrijf aan een Koreaanse groep. En nu komt hij aan het hoofd van het Italiaanse Benetton.

Spraakmakende reclame

Benetton werd in 1965 gesticht door vier broers en een zus. In de jaren 80 en 90 werd het merk "United Colors of Benetton" een wereldhit. Niet enkel met truien in 36 kleuren, maar ook met opvallende, volgens sommige provocerende reclamefoto’s van Oliviero Toscani, met bijvoorbeeld een zwarte vrouw die een blanke baby de borst geeft of een stervende AIDS-patiënt. Het bedrijf stortte zich ook op de Formule 1.

Maar de laatste tien jaar ging het bergaf met Benetton, in die mate dat de 83-jarige Luciano Benetton het roer weer overnam van zijn zoon. Volgens hem was het bedrijf de kern uit het oog verloren, met name truien breien. Vorig jaar boekte Benetton 180 miljoen euro verlies, het grootste verlies uit zijn ruim 50 jaar geschiedenis. Recent is een kapitaalsverhoging doorgevoerd, en nu is een bekende naam aangetrokken als artistiek leider.

De brug van Genua

Benetton kwam ook in opspraak toen afgelopen zomer een autobrug instortte in Genua. De concessiehouder van de tolweg waarop de brug ligt is Autostrade per l'Italia, dat deel uitmaakt van Atlantia, de grootste privéwegbeheerder van Europa. Benetton bezit 30% van Atlantia. De kritiek was niet mals: ook Benetton wordt beschuldigd van nalatigheid en winstbejag.