Video player inladen ...

Jinnih Beels (SP.A): "Water tussen De Wever en mij heel diep, maar sluit niet uit dat we rond de tafel gaan zitten"

De Antwerpse SP.A-lijsttrekker Jinnih Beels sluit niet uit dat haar partij na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober aan tafel gaat zitten met de N-VA van burgemeester Bart De Wever, maar ze zegt er wel bij dat het water tussen De Wever en haar "heel diep" is. Tijdens een debat in "Iedereen kiest" op Eén kreeg De Wever trouwens vlijmscherpe kritiek voor zijn "war on drugs", die niet genoeg resultaten heeft geboekt.

"Kiezers moeten toch kunnen kiezen tussen ons en tussen wat wij waard zijn", aldus Beels aan het einde van een bijzonder fel en bijwijlen giftig debat. "Het water tussen ons (De Wever en haarzelf, nvdr.) is zeer diep, maar ik ben geen vrouw van extremen, dus sluit ik alles ertussenin niet uit. Ik sluit niet uit dat wij rond de tafel gaan zitten en dat we gaan bekijken wat het beste is voor Antwerpen."

Of dat rond de tafel gaan zitten veel zal opbrengen, is nog maar de vraag, want het debat van vanavond verliep bijzonder bits. Burgemeester De Wever kreeg nogal wat kritiek voor zijn "war on drugs", niet alleen van Wouter Van Besien (Groen) en Jinnih Beels (SP.A), maar ook van coalitiepartner Kris Peeters (CD&V).

Zelf vindt De Wever zijn "war on drugs" zeer geslaagd. Volgens Beels echter heeft hij alleen de zichtbare overlast aangepakt, maar niet of onvoldoende "wat er achter de voordeur gebeurt". De Wever geeft zichzelf een 8 op 10, maar ook Peeters vindt dat "wat veel". 

In mijn ogen bent u eigenlijk een softie

Jinnih Beels (SP.A) haalt uit naar Bart De Wever (N-VA)

Vooral Jinnih Beels ging frontaal in de aanval. "U hebt de oren en de ogen in de wijk afgebouwd. De wijkteams zijn er niet meer, dus hebt u eigenlijk geen informatietoevoer." De sneer die De Wever enkele weken geleden had gegeven aan Kris Peeters over diens bezoek aan een viswinkel die niet helemaal koosjer zou zijn, kwam als een boemerang terug in een uithaal van Beels. "Sluit die viswinkel dan. U hebt de maatregelen om dat te doen. Sluit die winkel in plaats van te zeuren. In mijn ogen bent u eigenlijk een softie."

Tijdens het debat zat De Wever geregeld in de hoek waar de slagen vallen. Dat de campagne hard is, hoeft niet meer herhaald. "Ik betwist dat ik harder ben dan de slagen die ik heb geïncasseerd", vindt Bart De Wever. Daarop zei Kris Peeters dat hij nooit persoonlijk is geweest tegen De Wever. "We gingen het daar niet meer over hebben", luidde diens antwoord. 

Ik vraag een mandaat aan de Antwerpenaar om een andere coalitie te maken, niet met de N-VA

Wouter Van Besien, Antwerpse Groen-lijsttrekker

Wouter Van Besien had het over het gele model (dat van de De Wever en de N-VA) en het groene model, waarvoor hij en zijn partij staan. "We gaan die twee modellen niet vermengen. Ik vraag een mandaat aan de Antwerpenaar om een andere coalitie te maken, niet met de N-VA."