Video player inladen ...

Lorin Parys: "Na 24 jaar is Leuven aan iets nieuws toe"

Na 24 jaar burgemeesterschap van Louis Tobback (SP.A) is Leuven aan iets anders toe. Dat zegt Lorin Parys (N-VA) in een debat met Tobback in "Terzake". Tobback verdedigt zijn erfenis.

Parys begint met te zeggen dat hij respect heeft voor Tobback en niet tegen de erfenis van Tobback  is, "maar er zijn heel veel Leuvenaars die denken dat na 24 jaar dezelfde partij aan de macht, het gezond is dat het eens verandert in Leuven. Wij doen dat met een positief programma."

Tobback is erover verwonderd dat zijn erfenis positief is, maar dat er toch veranderd moet worden. "De nieuwe namen in mijn partij zijn jonger en hebben ongetwijfeld hun eigen stijl."  

Op een zeker ogenblik is eraan gedacht om Theo Francken naar Leuven te halen, maar toch voelt Parys zich geen tweede keus. "We hebben toen besloten een echte Leuvenaar de lijst te laten trekken en bovendien heb ik een sterke ploeg om mij heen", zegt de N-VA'er.

Duur wonen

Een heikel punt in Leuven is de hoge prijs om er te wonen. Tobback geeft dat toe - "al zijn de appartementen niet duurder dan in de rest van Vlaanderen" - maar volgens hem is er op het grondgebied van Leuven gewoon geen ruimte meer om huizen met een tuintje te bouwen.

Parys zegt dat de stad meer ambitie moet hebben en reikt enkele alternatieven aan. De hulpgevangenis uit de stad halen, een nieuwe woonwijk bouwen op het industrieterrein in Haasrode Aan de Vaartkom een nieuwe gemengde ruimte maken."We moeten deze pistes onderzoeken."

Tobback zegt dat het allemaal niet zo eenvoudig is en dat je om de hulpgevangenis te verhuizen het akkoord van de minister moet hebben en die denkt daar momenteel niet aan omdat er veel geld in de renovatie is gestopt.  "En als je in Haasrode wil bouwen dat moet je een deel van de bedrijfsterreinen  afpakken."   

Circulatieplan

Ook Leuven heeft sinds enkele jaren een circulatieplan en volgens Tobback werkt dat naar behoren, al is het niet perfect."Ik had liever alleen elektrische bussen in de stad gehad en alle gelede bussen uit de stad, maar dat is een beslissing van De Lijn".

Parys pleit voor een slimmer circulatieplan, zodat er niet meer kilometers gereden moeten worden dan nodig. Leuvenaars mogen rechtstreeks naar huis rijden, via een systeem van nummerplaatherkenning. Volgens Parys is er sinds de invoering van het plan minder omzet in de handel en dat kan niet de bedoeling zijn. Hij pleit dan ook voor andere maatregelen zoals het aanleggen van randparkings.    

Parys ziet zich niet in een coalitie met de SP.A stappen. Als je verandering wil, dan gaat dat moeilijk met de partij die al 24 jaar aan de macht is. Liefst zou hij in een centrumrechtse coalitie stappen met CD&V en Open VLD. Tobback heeft geen advies voor zijn opvolger Mohammed Ridouani. "Ik ga geen schoonmoeder spelen", zegt hij. "Ridouani zal zich over zes jaar tegenover de Leuvenaars moeten verantwoorden, hij moet dus ook zijn eigen keuzes kunnen maken."

En wat gaat Tobback doen na de verkiezingen? Kijk hieronder:

Video player inladen ...