De stemmen zijn geteld, de winnaars en verliezers bekend: herbeleef de verkiezingen van 14/10 in onze liveblog

U heeft gestemd en gekozen. In sommige steden en gemeenten zijn de coalities al afgeklopt, op andere plekken zijn de stemmen zelfs nog niet allemaal geteld. Een hele dag lang brachten we in deze liveblog het meest recente nieuws, de resultaten én de reacties. Herbeleef hier de verkiezingszondag van 14 oktober 2018, waarbij elke partij claimt de winnaar te zijn.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Rudy Coddens: "SP.A-Groen blijft aan zet in Gent"

SP.A-Groen blijft aan zet in Gent, zo zegt lijsttrekker Ruddy Coddens. "Ik heb geen schrik dat het kartel uiteen zal vallen."

In Leuven haalt Mohamed Ridouani méér voorkeursstemmen dan zijn voorganger Louis Tobback

In Leuven heeft Mohamed Ridouani méér voorkeursstemmen gehaald dan zijn voorganger Louis Tobback. 

De Clercq: "Wij zijn aan zet, zullen komen tot prachtig verhaal voor Gent"

Videospeler inladen...

Carl Devos: "Campagne richting 26 mei is vandaag al begonnen"

Politicoloog Carl Devos merkt op dat alle partijvoorzitters zeggen dat ze de verkiezingen hebben gewonnen. "Dat is om goed te staan richting de Vlaamse en federale verkiezingen van volgend jaar. De campagne richting 26 mei is vandaag al begonnen."

Videospeler inladen...

De voorkeursstemmen voor Antwerpen zijn binnen: De Wever op één, Dewinter op twee, Van Besien op drie

De voorkeursstemmen voor Antwerpen zijn binnen. Op plaats 1 staat Bart De Wever (N-VA) met 76.702 stemmen. Op nummer 2 staat Filip Dewinter (Vlaams Belang) met 18.079. En Wouter Van Besien (Groen) vervolledigt de top 3 met 16.969.

Jinnih Beels (SP.A) staat op 4 met 12.815 stemmen, daarna volgen Peter Mertens (PVDA, 11.842 stemmen). Kris Peeters staat op een zesde plaats, met 10.286 stemmen.

Gennez: "Stadslijst in Mechelen is pletwals gebleken"

Mechels lijsttrekker voor SP.A, Caroline Gennez, reageert gelaten op het verlies van haar partij. "De stadslijst is als een echte pletwals gebleken en heeft alle andere partijen gepluimd", zegt ze. "Ook SP.A heeft klappen gehad." Gennez kijkt aan tegen zes nieuwe jaren in de oppositie.

SP.A-Groen geeft burgemeesterssjerp niet op, ondanks claim Mathias De Clercq

In Gent geeft het progressief kartel de burgemeesterssjerp niet op. Dat bevestigt het kartel aan persagentschap Belga. SP.A en Groen verliezen volgens de voorlopige resultaten fors, maar ze blijven wel de grootste groep in de Gentse gemeenteraad. De liberalen, die nu meebesturen, willen een vervolg van paarsgroen op voorwaarde dat hun lijsttrekker, Mathias De Clercq, burgemeester wordt.

Ook Hasselt heeft een burgemeester: Steven Vandeput

Steven Vandeput (N-VA) wordt de nieuwe burgemeester in Hasselt. Vandeput is minister van Defensie in de federale regering. De coalitie in Hasselt bestaat uit N-VA, RoodGroen+ en Open VLD.

Centrumrechts wel of niet mogelijk in Gent? Het blijft onduidelijk

Het blijft onduidelijk of er in Gent een centrumrechtse meerderheid kan komen met Open VLD, N-VA en CD&V. Lange tijd leek het erop dat dat zou kunnen, maar met 61 van de 91 stembureaus geteld zou het dan weer nipt niet lukken. Maar er moeten dus nog een aantal bureaus worden geteld. 

Carl Devos: "Ik snap niet zo goed wat er in Antwerpen aan het gebeuren is"

Politicoloog Carl Devos begrijpt niet wat Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien bedoelt. "Langs de ene kant zegt hij dat er geen coalitie komt met de N-VA, maar hij wil ook wegen op het beleid, via een creatieve formule. Wat hij bedoelt, is niet duidelijk. Het lijkt erop dat hij botst op de harde uitspraken van voor de verkiezingen, dat hij niet met de N-VA zou besturen. Ik snap niet wat er in Antwerpen aan het gebeuren is."

Meest gelezen