Video player inladen ...

Michel na telefoongesprek met Merkel: "Duitsland zal België helpen een stroomtekort te voorkomen deze winter"

Duitsland zal ons land helpen om een tekort aan elektriciteit te voorkomen deze winter. Dat heeft premier Michel gezegd tijdens zijn beleidsverklaring in de Kamer. Hij heeft die toezegging verkregen na een telefoongesprek met de Duitse bondskanselier Merkel.

Omdat er in november maar één van de zeven kerncentrales in ons land zal werken, dreigt er deze winter een stroomtekort. Michel  herhaalde nog  eens dat Electrabel daarvoor verantwoordelijk is en dat de operator de factuur zal krijgen mocht  de prijs van de elektriciteit abnormaal stijgen.

De regering doet er intussen alles aan om extra capaciteit te vinden, onder meer in het buitenland. Michel had daarover gisteren een gesprek met de Duitse bondskanselier Merkel en die heeft beloofd om ons land te helpen om Duitse elektriciteit te importeren.

"We moeten hieruit ook een les voor de  toekomst trekken. Een bruuske en geïmproviseerde uitstap uit de kernenergie, waar sommigen voor pleiten, is voor ons geen optie", aldus Michel. Hij wil bij de regeringsplannen blijven om geleidelijk uit de kernenergie te stappen en de evolutie goed in de gaten te houden.

Lees verder onder de video. 

Video player inladen ...

Fact checking

Met een verwijzing naar de gemeenteraadsverkiezingen wees Michel op het belang van de democratie en het gevaar van fake news. Om fake news en online desinformatie tegen te gaan, gaat de regering een fonds oprichten om aan fact checking te doen.  

Concreet kan het onder meer gaan over de ontwikkeling van tools die burgers moeten toelaten om beter te begrijpen welke organisaties achter bepaalde onlineadvertenties schuilgaan, over het uitwerken van  duidelijke bronvermeldingen of over tools die toelaten om manipulatie van videobeelden te controleren.

Lees verder onder de foto.

Opvallend, de premier roept jongeren op om komende zondag geïnformeerd naar het stemhokje te trekken. "Informeer je en maak een keuze, met kennis van zaken", verklaarde de premier tijdens de regeerverklaring. "Ik wil iedereen oproepen om op 14 oktober voluit deel te nemen aan de verkiezingen. Met overtuiging", blikte de premier vooruit.

Nog werk op de plank

De premier wil deze legislatuur nog enkele knopen doorhakken. Deze legislatuur, dat betekent voor 26 mei, want dan zijn er federale verkiezingen. Velen betwijfelen dat er nog veel zal worden bestuurd, met twee verkiezingen in minder dan een jaar tijd. 

Niet als het aan de premier ligt. "Jobs, jobs, jobs", herhaalt Michel zijn mantra. "Het is een obsessie", voegt hij eraan toe. De 28 maatregelen die de regering deze zomer aankondigde als "de arbeidsdeal" moeten nog verder worden uitgerold, zegt de premier. De werkloosheidsuitkering die sneller zal dalen is daar de belangrijkste maatregel van. 

Lees verder onder de video. 

Video player inladen ...

Op vlak van defensie herhaalt de premier dat er voor het einde van de legislatuur een beslissing moet vallen over de mogelijke vervanging van de Belgische F-16's. 

De pensioenshervorming moet ook nog verder worden uitgerold. Dat betekent onder andere dat er een lijst moet komen van zware beroepen, en dat deeltijds pensioen mogelijk moet worden.

Over migratie zei Michel het volgende: "De terugkeerpolitiek moet meer effect hebben. We tolereren niet dat ons land een doorreisroute wordt naar Groot-Brittannië." De premier wil daarom beter samenwerken met de lokale besturen, maar wijst ook naar Europa. Solidariteit lijkt daar het sleutelwoord. Maar de premier hoopt ook dat Europa een "verbond" sluit met Afrika voor het migratieprobleem. 

Oppositie is het niet eens met beleidsverklaring

Video player inladen ...

Beluister hier het verslag van Marc Van De Looverbosch over de beleidsverklaring: