Rusland roept Nederlandse ambassadeur op het matje

De Nederlandse ambassadeur in Rusland wordt ontboden bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou. Ze moet uitleg geven over de uitzetting van vier agenten van de Russische militaire geheime dienst. 

"In verband met de in Den Haag georganiseerde desinformatiecampagne wordt de Nederlandse ambassadeur op het ministerie van Buitenlandse Zaken ontboden", deelt het Russische ministerie mee.

Aanleiding is de spionagezaak waar Nederland vorige week over berichtte. Minister van Defensie Ank Bijleveld maakte bekend dat vier Russische agenten van de Russische geheime dienst in april waren betrapt toen zij het wifi-netwerk van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag wilden binnendringen. Ze zijn daarop het land uitgezet.

Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov zei vorige week dat Den Haag niet met bewijzen voor de dag is gekomen en dat Moskou "niet de intentie heeft via de media over dergelijke onderwerpen te praten".