Nieuwe campagne "Beloofd" wil gsm'en in de auto tegengaan

De Vlaamse Stichting Verkeerskunde start vandaag met een nieuwe Beloofd-campagne tegen gsm'en achter het stuur. Dat leidt nog te vaak tot gevaarlijke situaties op de weg.

Met je smartphone bezig zijn in de auto, het is gevaarlijk. En dat weet iedereen. En toch doet (nagenoeg) iedereen het. De Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) lanceert daarom een nieuwe campagne van "Beloofd", met de steun van enkele bekende gezichten: de gsm moet aan de kant tijdens de autorit.

"Heel wat mensen blijven de smartphone gebruiken terwijl ze rijden. We roepen iedereen dan ook op om in automodus te gaan:  de gsm buiten handbereik leggen, op stil zetten of op "niet storen". Als het echt moet, kan je het toestel aansluiten op de car kit en dan handenvrij én met zicht op de weg bellen", zegt Werner De Dobbeleer van de VSV. 

Nochtans is het besef van het gevaar er wel bij de automobilisten? "Zeker, volgens een onderzoek dat we hebben uitgevoerd, beschouwen zowat 8 op de 10 autorijders hun gedrag als gevaarlijk. Meer dan 7 op de 10 zou zijn toestel minder willen gebruiken achter het stuur. Ja, mensen zijn echt verslaafd aan de smartphone. En ze weten het. Maar blijkbaar is de drang om te regeren op elk berichtje of elke "ping" nog veel groter dan het besef van het gevaar."