De laatste week: wat nu in Gent?

Professor Herwig Reynaert, specialist in lokale besturen, kijkt bij de start van de laatste week voor de gemeenteraadsverkiezingen met verwondering naar de politieke discussies in Gent: "In een ideale (politieke) wereld zouden politici geen fouten maken. Noch politici uit de meerderheid, noch uit de oppositie. Realistisch? Wie met andere woorden zonder zonde/fouten is, werpe de eerste steen."

opinie
Herwig Reynaert
Herwig Reynaert is professor politicologie aan de Ugent, gespecialiseerd in lokale besturen en lokaal beleid.

Het verkiezingspeloton passeerde zopas de rode verkiezingsvod van de laatste week. De politici en politieke partijen zijn de laatste rechte lijn opgedraaid en positioneren zich om in de eindspurt niet ingesloten te geraken. Kiezers en politieke waarnemers kijken reikhalzend uit. Wordt het een adembenemende laatste verkiezingskilometer? Wie mag er straks op 14 oktober luid toegejuicht het podium op? Wie druipt er ontgoocheld af?

De spanning voor de laatste verkiezingsmeters is zicht- en hoorbaar. Wordt de laatste kilometer nog een Muur van Geraardsbergen? Of wordt het een biljartlaken waarbij men, zoals verwacht, explosief uit het wiel komt gespurt om vervolgens het zegegebaar te maken?

Liggen er nog onverwachte en verraderlijke kasseien of andere hindernissen op de weg? Wordt men finaal door een onverwachte hindernis nog uit de wielen gereden? Zijn er nog valpartijen?

De voorbije dagen was het duidelijk dat sommige politici en politieke partijen de verkiezingskilometers overduidelijk in de benen voelen. Verkiezingskrampen slaan toe.

Gent?

In Gent beheersten de sociale woningen het recente nieuws. Initieel ging het over de slechte staat waarin een aantal sociale woningen zich bevinden. Vervolgens over het feit dat lokale socialistische politici, weliswaar wettelijk, een sociale woning huren. Zouden het trouwens enkel socialistische politici zijn die in Vlaanderen sociale woningen huren?

De meerderheidspartijen SP.a en Groen stonden voor schut en met het schaamrood op de wangen. Geraakt in het hart van hun programma.

Meerderheidspartij Open VLD bleef buiten schot. Sommige politieke partijen roken bloed. Deze ‘zaak’ was niet goed voor de perceptie van het kartel besefte Siegfried Bracke (N-VA) maar al te goed.

Het tactisch electoraal steekspel begon dan ook al heel snel. Verdachtmakingen en het zoveelste politieke gehakketak. De mensen zijn het meer dan beu. De kiezers willen constructieve oplossingen voor een wezenlijke problematiek. Duizenden mensen in Gent staan immers op een wachtlijst voor een sociale woning.

In plaats van te proberen om elkaar in extremis nog electorale vliegen af te vangen, zou men beter de handen in elkaar slaan om de wachtlijst te laten verminderen. Laat het zwartepieten van beide zijden dan ook ophouden. Kiezers hebben hieraan echt geen boodschap.

Laat het zwartepieten van beide zijden dan ook ophouden. Kiezers hebben hieraan echt geen boodschap.

Integendeel. Zo zorg je ervoor dat ze zich van de politiek afkeren. Dit kan toch de bedoeling niet zijn? Iedereen kent toch het spreekwoord: als twee honden vechten om een been, loopt de derde er mee heen. Laat alle politici trouwens niet te zeker van zichzelf zijn. In het Grieks bestaat het woord hybris: het is de vloek van de goden wanneer men te zeker wordt van zichzelf. Wees dan ook voorzichtig dat de hoogmoed niet voor de val komt.

Werden er in dit ‘dossier’ fouten gemaakt? Zonder enige twijfel. Staat in een dergelijk ‘schimmeldossier’ niet elke politieke partij met de billen bloot?

Het was immers de VRT die de wantoestanden in de Gentse sociale woningen blootlegde. Niet de politieke wereld. Dus ook niet de oppositie die geacht wordt om democratische controle uit te oefenen op de meerderheid.

Staat in een dergelijk ‘schimmeldossier’ niet elke politieke partij met de billen bloot? 

Sommigen hebben het over de ‘ideale gemeente/stad’. Is die wel te bereiken? In een ideale (politieke) wereld zouden politici geen fouten maken. Noch politici uit de meerderheid, noch uit de oppositie. Realistisch? Wie met andere woorden zonder zonde/fouten is, werpe de eerste steen.

In verkiezingstijd, en zeker als de electorale finish nadert, doen politieke partijen en politici soms niets liever dan met een welgemikte steen de concurrentie al dan niet uit te tellen. Ze hopen dat de waan van de dag het (nogmaals) haalt van het langetermijnbeleid en dat de kiezer daarin zal volgen.

Ongetwijfeld zullen een aantal kiezers volgen. Anderen doorzien echter de electorale strategie en beseffen dat politici nu eenmaal beleid voeren waarin er ook tekortkomingen vervat zitten. Politici, en bij momenten ook de media, moeten dan ook stoppen met de indruk te wekken dat ons (lokaal) politiek systeem helemaal niet werkt.

Zijn er tekortkomingen? Ongetwijfeld. Moeten ze aangepakt worden? Uiteraard. Zijn er echter zoveel plaatsen wereldwijd waar het zoveel beter leven is? Volgens mij niet. Vergeten we dit niet al te vaak? Laten we ons vizier dan ook niet alleen richten op de zaken die fout lopen en met zijn allen blijven bouwen aan de ‘ideale gemeente’. Laat ons met andere woorden verder iets doen aan de wooncrisis die niet alleen in Gent aan de orde is.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.