Parket eist 3 tot 8 jaar cel tegen roekeloze bende die ruim honderd transmigranten naar Engeland smokkelde

Vijf leden van een bende mensensmokkelaars hangen celstraffen van 3 tot 8 jaar boven het hoofd. De bende zou meer dan honderd transmigranten naar het Verenigd Koninkrijk hebben gebracht. De migranten, onder wie ook minderjarigen, werden geronseld aan het Brusselse Noordstation waarna ze op het parkeerterrein langs de E40 in Groot-Bijgaarden in vracht- en koelwagens werden gestopt. Vaak moesten ze 1.000 tot 3.000 euro betalen voor hun overtocht.

De bende schuwde de risico's niet en had schrijnend weinig aandacht voor de veiligheid van hun slachtoffers. Zo sloten ze een groep transmigranten op in een silo waarin veel fijn stof hing. "Gelukkig werden de slachtoffers tijdig gevonden en konden ze bevrijd worden", aldus het parket. "Ze hebben veel geluk gehad. Als ze er langer hadden ingezeten, was dit een drama geworden."

De bende schrok er ook niet voor terug om geweld te gebruiken en ging vaak op de vuist met een bende Soedanese mensensmokkelaars die ook opereerde op de snelwegparking in Groot-Bijgaarden.

Het kopstuk zou volgens het parket zijn kompanen hebben opgeroepen om zich daarom te bewapenen met lange messen. De man riskeert nu 8 jaar cel. Tegen vier andere verdachten eiste het openbaar ministerie celstraffen tussen 3 en 6 jaar cel.

Vier van de vijf verdachten verdedigden zich door te stellen dat ze aanvankelijk zelf de oversteek naar Groot-Britannië wilden maken. Toen dat niet lukte, zouden ze besloten hebben anderen te "helpen." Het vonnis valt op 8 november.