Video player inladen ...

Rika Ponnet: “Durf de liefde aan, zing een serenade onder het balkon!”

“Alleen met jou: de terugkeer van de romantische liefde” is de titel van een nieuw boek van relatie-expert Rika Ponnet. In “De Afspraak” op Canvas brak ze een lans voor het meer toelaten van liefde: “Wees ontvankelijker”. 

In relationeel complexe tijden met veel relatiebreuken regeert de angst, stelt Ponnet vast. Sommige mensen hebben een lijst met 20 punten waaraan een (toekomstige) partner moet voldoen, die hen zou moeten behoeden voor pijn en afwijzing. Zo werkt het niet, vindt de relatie-bemiddelaar. "Ik ben vooral bezig om mensen te leren zich open te stellen met meer overgave en afscheid te nemen van de muur waarachter ze zitten."

We moeten leren om mensen toe te laten, te ontmoeten en ze niet weg te swipen op een tablet of een smartphone. Want op die manier schiet je enkel in je eigen voet. "We hebben de liefde teveel gerationaliseerd", zegt Ponnet.

We zijn allemaal competent in de liefde

De voorbije tijd zijn te vaak de negatieve aspecten van de liefde benadrukt, vindt Rika Ponnet. Het is tijd voor “een meer validerende en minder moraliserende benadering". Romantiek moet je wel veel breder bekijken dan de "Walt Disney-versie".  Bij de liefde hoort nu eenmaal pijn en lijden.

"Ondernemerschap" in de liefde

Desalniettemin kan het geen kwaad om hoog te mikken en ambitieus te zijn in de liefde. Geen“zesjescultuur” dus. Jonge mensen beginnen soms aan een relatie met veel scepsis: "voor zolang het duurt...". Dat is zo'n trieste mindset, vindt Ponnet. “Durf in jezelf te geloven, in je competentie om dat vorm te geven.  Er mag best wel wat meer ondernemerschap in de liefde zijn. Durf, ga ervoor en zing een serenade onder het balkon” geeft Ponnet als opdracht mee in "De Afspraak". 

Rika Ponnet schreef eerder de bestseller "Blijf bij mij". Haar nieuwe boek "Alleen met jou: de terugkeer van de romantische liefde" is uitgegeven bij Lannoo.