Sarens bouwt grootste kraan ter wereld

Kraanbedrijf Sarens uit Wolvertem is de grootste kraan ter wereld aan het bouwen. De kraan kan tot 250 meter hoog worden opgebouwd. Dat is uniek in de wereld.

De kraan wordt opgebouwd in het havendok van Gent en zal 170 meter hoog zijn, maar ze kan nog hoger vertelt ingenieur Matthias Sarens die de kraan ontwierp: "In deze constellatie gaan we tot 170 meter hoog, maar we kunnen tot 250 meter hoog, dat is echt een huzarenstukje, het is niet voor niets de hoogste kraan ter wereld. We bouwen de kraan nu voor de eerste keer helemaal op in het Kluizendok in Gent, daar zal de kraan worden gekeurd. Daarna wordt ze naar naar Engeland gebracht waar ze opnieuw wordt opgebouwd bij de kerncentrale van Summerset."

De kraan heeft een capaciteit van 2.000 ton, de kraan zou makkelijk 200 autobussen tegelijk kunnen verplaatsen. Het eerst ontwerp en het project kwam van zijn vader Benny Sarens die vorig jaar onverwacht overleed: "het is een hele eer om de kraan te bouwen, het doet iets met ons en we denken er zeker aan, dit is dankzij mijn vader en het is een eerbetoon".

lees ook