Video player inladen...

Skelet vinvis Leo verhuist van Gentse kathedraal naar universiteitsgebouw

In Gent verhuist vandaag het skelet van de vinvis die drie jaar geleden is aangespoeld in de Gentse haven. Zijn skelet hing één jaar lang in de Sint-Baafskathedraal in het kader van een tentoonstelling rond 200 jaar Universiteit Gent. Het skelet verhuist nu naar de gebouwen van de faculteit dierengeneeskunde in Merelbeke.

De gewone vinvis of baleinwalvis van 12 meter lang kwam op 9 november 2015 de Gentse haven binnen, op de voorboeg van een vrachtschip. Het dier werd vermoedelijk aangevaren aan de ingang van het Westelijk Kanaal of de Golf van Biskaje. Hij kreeg de naam Leo. De Gentse universiteit voerde er onderzoek op uit en maakte het skelet volledig schoon.

Het skelet maakt deel uit van de collectie van het Gents Universiteitsmuseum dat voor de 200e verjaardag zijn academische erfgoedcollecties uitstuurde naar vier cultuurhuizen in Gent: de Sint-Pietersabdij, het Museum Dr. Guislain, het Design Museum Gent en de Sint-Baafskathedraal. De vinvis kreeg onderdak in de kathedraal.

Skelet verhuist naar faculteit dierengeneeskunde

Vandaag verhuist Leo naar de gebouwen van de faculteit dierengeneeskunde in Merelbeke. Geen eenvoudige opdracht, zegt Marjan Doom, directeur van het Gents Universiteitsmuseum. “Niemand heeft ervaring met het neerlaten van een vinvisskelet in een kathedraal. Het is een beetje proberen, zoeken en goed met elkaar afspreken. Hij wordt manueel in delen naar buiten gedragen en dan op een vrachtwagen getransporteerd naar Merelbeke.”

Hij wordt manueel in delen naar buiten gedragen en dan op een vrachtwagen getransporteerd naar Merelbeke

Marjan Doom, directeur Gents Universiteitsmuseum

In Merelbeke zal het skelet grondig worden onderzocht. “We gaan nu eerst evalueren wat een jaar met het skelet gedaan heeft", zegt Marjan Doom. "We gaan kijken of hij verdere behandeling nodig heeft om hem echt op een hele lange termijn te gaan conserveren.”

Leo, naar de heilige Leo

De vinvis kreeg de naam Leo. Alle walvissen die ergens aanspoelen, krijgen een naam. Als er net die dag een "dag van een heilige" is, dan krijgt de walvis die naam. 9 november 2015 was het de 'Heilige Leo'.

Het skelet van Leo werd begin oktober 2017 in de Sint-Baafskathedraal opgehangen. Deze installatie was een gedurfde ingreep in de kathedraal, maar werd gesmaakt door het publiek. Het bezoekersaantal van de kathedraal steeg met 8% en Gentse stadsgidsen namen met plezier een omwegje langsheen deze bezienswaardigheid. Ook op sociale media was Leo een hit.

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Video player inladen...
Het skelet werd op 2 oktober 2017 binnengedragen in de Sint-Baafskathedraal