Video player inladen ...

Spaanse arts schuldig bevonden maar niet veroordeeld in eerste "gestolen baby's-proces"

Een gynaecoloog die tijdens de Franco-dictatuur een kind weghaalde bij de biologische moeder, is schuldig bevonden tijdens het eerste "gestolen baby's-proces" dat in Spanje is gehouden. De arts heeft echter geen straf gekregen, omdat de feiten verjaard zijn.  

De voormalige gynaecoloog Eduardo Vela is de eerste arts die vervolgd werd in het "gestolen baby's"-schandaal. Tijdens de dictatuur van Francisco Franco (1939-1975) werden tienduizenden pasgeboren baby's weggehaald bij hun biologische moeders, vaak politieke opposanten, en doorgegeven aan gezinnen die het regime gunstig gezind waren.

De babyroof bleef duren tot na de dood van Franco. De  illegale handel in baby's was winstgevend en floreerde ook in de jaren 80 en 90. 

De 85-jarige gynaecoloog Eduardo Vela werd beschuldigd door Inés Madrigal, woordvoerster van SOS Bebés Robados, een belangenvereniging voor de "gestolen baby's" en hun biologische moeders. Ze beschuldigt de arts ervan dat hij haar na haar geboorte, 49 jaar geleden, weghaalde bij haar biologische moeder en haar geboorteakte vervalste. 

De rechtbank in Madrid heeft de voormalige gynaecoloog schuldig bevonden. Hem een straf opleggen deed ze niet, omdat de feiten verjaard zijn.

Het openbaar ministerie had een gevangenisstraf van 11 jaar gevraagd. Madrigal en haar advocaat hebben aangekondigd dat ze in beroep zullen gaan. Ze blijven hopen dat de misdrijven van de arts bestraft zullen worden.