"Stem voor mij! Maar ook voor onze beuk"

In Lummen worden twee verkiezingscampagnes gevoerd. Eén voor de gemeenteraadsverkiezingen en één voor de verkiezing van "Boom van het Jaar". Want de Onze-Lieve-Vrouwebeuk is de Limburgse genomineerde.

Alle politici zijn het er -over alle partijgrenzen heen- over eens: de Onze-Lieve-Vrouwebeuk van Lummen verdient het om "Boom van het Jaar" te worden. De rode beuk heeft een stamomtrek van 4,5 meter en werkelijk indrukwekkend wortels. Hij lijkt daardoor recht uit een Harry Potter-film te komen. Maar hij staat al decennia ietwat verscholen achter de Onze-Lieve-Vrouwekapel van Lummen, op een boogscheut van die andere indrukwekkende boom van Lummen: de duizendjarige eik.

Nek aan nek

Ruim 2.000 Limburgers stemden tot nu toe al voor de Onze-Lieve-Vrouwebeuk. Maar de concurrentie uit de andere Vlaamse provincies is groot. Zo staat Oost-Vlaanderen momenteel aan kop met meer dan 2.200 stemmen voor de plataan van Wippelgem.

Laatste kans

Om de kandidatuur van de Onze Lieve Vrouwebeuk wat meer in de verf te zetten, werd zondagvoormiddag een toneelstukje opgevoerd aan de voet van de boom. "Vroeger gebeurde dat hier ook", zegt initiatiefnemer Christophe Vanderlinden. "Dus het is leuk om die traditie weer op te pikken."  En hij heeft nog een tip: "Als je meerdere e-mailadressen hebt, kan je meerdere keren stemmen." 

Stemmen voor de Onze-Lieve-Vrouwebeuk van Lummen kan nog tot en met woensdag 10 oktober, op de website "Boom van het Jaar".