Taylor Swift waagt zich voor het eerst aan politieke uitspraken: "Altijd terughoudend geweest, tot nu"

De Amerikaanse zangeres Taylor Swift heeft zich voor het eerst uitgelaten over politiek. Op Instagram schrijft ze dat ze bij de Amerikaanse parlementsverkiezingen niet zal stemmen op een vrouw. De vrouwelijke kandidaat in Tenessee, haar thuisstaat, is een zeer conservatieve Republikeinse politica. "Haar stemgedrag in het Congres jaagt me de stuipen op het lijf."  

"Ik ben altijd terughoudend geweest om te praten over politiek, maar door een aantal gebeurtenissen in mijn leven en in de wereld in de voorbije twee jaar, denk ik daar nu heel anders over", meldt de 28-jarige zangeres op Instagram.

Dat ze zich nu wél over politiek uitlaat, volgt wellicht niet toevallig enkele dagen na de benoeming van de conservatieve opperrechter Brett Kavanaugh, die de VS nog meer verdeeld maakt dat het sinds de verkiezingen van president Donald Trump al was.

Swift zegt dat ze in het verleden zoveel mogelijk voor vrouwen heeft gestemd. Maar de vrouwelijke kandidaat voor de Senaat in haar conservatieve thuisstaat Tenessee is de Republikeinse politica Marsha Blackburn, aan wie Swift haar stem absoluut niet wil en kan geven. 

"Haar stemgedrag in het Congres stuit me tegen de borst en jaagt me de stuipen op het lijf", schrijft Swift. "Ze stemde tegen gelijke betaling voor vrouwen, tegen een wet die vrouwen moet beschermen tegen geweld, waaronder huiselijk geweld, stalking en date rape (verkrachting tijdens een afspraakje). Ze vindt dat bedrijven het recht hebben om diensten te weigeren aan homokoppels, en dat zij niet het recht hebben om te trouwen. Dit zijn niet míjn Tenessee-waarden"

Taylor Swift zal stemmen voor twee mannen, twee Democraten. Ze roept haar Instagram-volgers op om onderzoek te doen naar de kandidaten voor ze gaan stemmen. "Velen van ons vinden geen kandidaat met wie we het voor 100 procent eens zijn, maar toch moeten we gaan stemmen". Ze roept haar volgers dan ook op om zich te registreren om te stemmen. "Happy voting!" besluit ze haar bericht.