AFP or licensors

Turkije wil Saudisch consulaat doorzoeken na vermissing journalist

Turkije heeft de toestemming gevraagd om het consulaat van Saudi-Arabië in Istanbul te doorzoeken op zoek naar sporen van de vermiste Saudische journalist Jamal Khashoggi. Dat melden verschillende media. Afgelopen weekend werd de Saudische ambassadeur in Ankara voor de tweede keer ontboden op het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Khashoggi wilde vorige week een document verkrijgen op het Saudische consulaat in Istanbul om te kunnen trouwen met zijn Turkse verloofde. Maar ruim vijf uur na sluitingstijd zaten zijn verloofde en een vriend nog altijd op hem te wachten. Sindsdien is niets meer van de journalist vernomen.

Turkije suggereert dat Khashoggi, die erg kritisch was voor het Saudische regime, in het consulaat is vermoord. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zegt dat hij de zaak persoonlijk opvolgt. 

Dat Turkije Saudi-Arabië verdenkt, ligt diplomatiek zeer gevoelig. De relatie tussen Turkije en Saudi-Arabië is al zeer broos: beide landen waren het oneens over verschillende conflicten in het Midden-Oosten. Zo koos Turkije vorig jaar de kant van Qatar, toen die Golfstaat in conflict lag met buurland Saudi-Arabië.