Videospeler inladen...

Tweede verdachte van vergiftiging Skripal nu ook geïdentificeerd

De tweede verdachte van de vergiftiging van de voormalige Russische spion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia zou een dokter in dienst van de Russische militaire inlichtingendienst zijn. Dat beweert de Britse website Bellingcat, die ook al de identiteit van de andere verdachte heeft onthuld.

De man die eerder als "Alexander Petrov" werd aangeduid, zou eigenlijk Aleksandr Misjkin (rechts op de foto hierboven) heten. Het zou gaan om een arts in dienst van de militaire inlichtingendienst GROe. Hij zou in 2014 door de Russische president Poetin gedecoreerd zijn voor een heroïsche daad.

Volgens de stichter van Bellingcat, Eliot Higgins, en onderzoeker Christo Grozev is de man "persoonlijk door Vladimir Poetin" gedecoreerd. Ze vermoeden dat dit gebeurde voor zijn activiteiten in de Krim of elders in Oekraïne.

Ze hadden het over een foto waarop de Russische president hem de hand schudt. Zelf kreeg Bellingcat de foto niet onder ogen, maar inwoners van het dorp Loyga in het noorden van Rusland, waar de man zou zijn opgegroeid, vertelden dat zijn grootmoeder de foto bewaart. Ze zou die aan niemand laten zien. Een reporter van de partner van Bellingcat in Rusland, The Insider, kon niet met de grootmoeder spreken en kreeg de foto ook niet te zien.

Eerste verdachte was al geïdentificeerd

Eind vorige maand had Bellingcat al een eerste verdachte kunnen identificeren als Anatoli Tsjepiga, een inlichtingenofficier van het Russische leger.

De naar Engeland uitgeweken ex-spion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia overleefden in maart in hun woonplaats Salisbury een aanslag met het zenuwgif novitsjok. 

Volgens Londen zat de Russische inlichtingendienst achter de vergiftiging. Tegen twee Russische verdachten is een Europees aanhoudingsmandaat uitgevaardigd. Moskou ontkent dat het iets met de zaak te maken heeft.

Meest gelezen