Videospeler inladen...

Wie is de aanstaande bruid, Eugenie van York? Een (jetset)prinses maar ook een gewoon werkende vrouw

Vrijdag trouwt Eugenie Victoria Helena van York (28) met wijnhandelaar Jack Brooksbank (32) in de St George's Chapel in Windsor, op exact dezelfde locatie waar haar neef prins Harry enkele maanden zijn jawoord gaf aan Meghan Markle. Eugenie is de jongste dochter van de gescheiden Sarah Ferguson en prins Andrew, kleindochter van de Queen en negende in lijn voor de Britse troon. Ze is officieel een echte prinses, maar is daarnaast ook gewoon een werkende vrouw met een carrière. Een combinatie die niet altijd even makkelijk valt. Enkele weetjes over haar:

Kind van "best gescheiden koppel"

We schrijven 1996. Zes jaar nadat Eugenie geboren wordt, belanden haar ouders in een heuse schandaalsfeer en scheiden. In de Britse pers lekken foto's uit van moeder Sarah Ferguson topless aan een zwembad met zakenman John Bryan die aan haar tenen likt. Eugenie en zus Beatrice worden niet de dupe van de breuk. Andrew en Sarah delen de voogdij, blijven in de jaren die volgen hecht met elkaar omgaan en lopen tot vandaag elkaars deur plat (ze delen zelfs een woonst).

"Nee, we zijn niet gehuwd, maar we zijn gelukkig op deze manier. Hij blijft de fijnste man ooit. Ik heb me in een liefdesverhaal voor het leven gesmeten", liet Sarah twee jaar geleden nog optekenen. Eugenie zelf noemt haar ouders "het best gescheiden koppel" dat ze kent. 

Uit het archief: prins Andrew, Sarah Ferguson, en prinsessen Beatrice en Eugenie.
Reporters

Kleindochter van, maar zonder dotatie

Prinses Eugenie studeerde, net als Catherine "Kate" Middleton, aan het Marlborough College in Wiltshire. Na haar middelbare studies kiest ze voor de Universiteit van Newcastle waar ze haar diploma politiek, Engelse literatuur en kunstgeschiedenis haalt. Kunst is haar grote passie sinds ze als 16-jarige de Amerikaanse grafittikunstenaarJean-Michel Basquiat op een tentoonstelling ontdekte. "Mijn held. Kunst is werkelijk overal om ons heen: in beelden, architectuur en mode", aldus Eugenie in een interview in Harper's Bazaar.

En kunst blijft haar bezighouden. Eugenie werkt sinds vorig jaar voor kunstgalerie Hauser & Wirth in London waar ze evenementen organiseert en artiesten ondersteunt, daarvoor had ze nog een baan bij een online-veilingbedrijf in New York. Voor het Britse hof voert ze geen officiële taken uit en ze krijgt ook geen dotatie. Ze moet haar eigen boontjes doppen, wat ze met haar job en mits enige steun van haar vader, ook doet.

Eugenie met de Queen wie ze liefkozend graag "granny" noemt.
2013 Max Mumby/Indigo

Anti-slavernij, anti-pesten en anti-plastic

Eugenie zet zich in voor verschillende goede doelen. Ze is beschermvrouw van de National Royal Orthopedic Hospital. Niet zomaar. Zelf is de prinses op haar twaalfde geopereerd aan scoliose (verkromming aan de wervelkolom) en gaat ze door het leven met een paar metalen bouten en staven in haar rug.

Samen met haar zus Beatrice werd Eugenie in 2016 ook beschermvrouw van het Teenage Cancer Trust. Daarnaast wil ze een eind maken aan vormen van moderne slavernij met een heus Collectief dat ze oprichtte (in die hoedanigheid sprak ze in juli nog voor de Verenigde Naties), en maakt ze een vuist tegen online pesten en tegen de vervuiling van de oceanen met plastic. Zo wil ze haar huwelijksfeest alvast helemaal plastic-vrij, net als haar huis is.  

"Vorstelijk leven: met de lusten, zonder de lasten"

Wie prinses is, leidt willens nillens een leven onder een vergrootglas. Eugenie kreeg de afgelopen jaren dan ook bakken kritiek te slikken. Het begint bij de "fashionflater" van de zussen op het huwelijk van prins William (2011, zie foto hieronder) waarbij ze op sociale media de prijs krijgen voor ronduit lelijkste hoofddeksel tot associaties met de olijke Teletubbies toe.

In 2015 en 2016 volgen dan de verhalen dat de zusjes ontzettend veel op vakantie trekken. Over Eugenie doet de ronde dat ze in de eerste tien weken bij werkgever Hauser & Wirth meteen 25 vakantiedagen opneemt. Ook de acht buitenlandse privéreizen van Beatrice (onder meer naar het mondaine ski-oord Verbier en Nieuwjaar vierend in Myanmar) op 15 maanden tijd zijn niks nieuws onder de zon. De York-zussen, al spottend wel eens de jetset- of air miles-prinsessen genoemd, zijn verwend.

In 2011 werden de prinsessen online zwaar uitgelachen om hun aparte hoofddeksels.
AP2011

We zijn authentiek. We zijn écht

Dat beeld klopt niet, zeggen Eugenie en Beatrice begin augustus formeel in een uitgebreid interview in Vogue. Ze willen dat imago ook zelf bijstellen. Eugenie zit sinds maart daarom op Instagram en post regelmatig grappige en relativerende privéfoto's, of ze zet haar serieus werk centraal .

"Door te reageren willen we aantonen wie we zijn. We zijn jonge royals, maar we zijn niet bang om ons bloot te geven. (...) Voor ons is het belangrijk om authentiek te zijn. We zijn écht", benadrukken Eugenie en Beatrice. De zussen hebben om hun koninklijke titel ook niet gevraagd, het was prins Andrew die er indertijd op stond. Prinses Anne en prins Edward hebben ervoor gekozen om hun kinderen géén prinsen- of prinsessentitel te verlenen.

"Het is moeilijk voor ons om met deze situatie om te gaan, omdat er geen precedent is, er is geen protocol voor. Wij zijn de eersten: jonge vrouwen die een carrière opbouwen en een privéleven hebben, en we zijn ook toevallig prinsessen die constant in de schijnwerpers staan."     

Wie is kersvers echtgenoot Jack Brooksbank?

Eugenie en Jack Brooksbank ontmoetten elkaar acht jaar geleden tijdens een skivakantie in Verbier. Gemeenschappelijke vrienden stelden de twee aan elkaar voor. Jack heeft geen adellijke titel. Na zijn middelbare studies deed hij verschillende jobs in de horeca, van ober tot manager van een trendy nachtclub in Londen. Momenteel is hij wijnhandelaar. Het koppel woont samen in Ivy Cottage op het terrein van Kensington Palace met als nabije buren prins Harry en Meghan Markle.  

AFP

Meest gelezen