Wie krijgt dit jaar de Grote Prijs Jan Wauters? Ontdek de tien genomineerden

Op woensdag 24 oktober reikt de VRT voor de zevende keer de Grote Prijs Jan Wauters uit, de VRT-taalprijs voor creatief en uitmuntend taalgebruik. Ook dit jaar is er een Publieksprijs. De tien genomineerden zijn vandaag bekendgemaakt.  

De Grote Prijs Jan Wauters bekroont een Nederlandstalige mediapersoonlijkheid "die excelleert in het gebruik van het Nederlands, en van wie het taalgebruik getuigt van een uitstekende taalbeheersing en een grote creativiteit". Met deze prijs wil de VRT de nagedachtenis aan een van haar grootste taalvirtuozen, sportverslaggever Jan Wauters, levend houden.

Vandaag maakte de jury de tien genomineerden bekend. Uit die lijst kiest de jury de winnaar van de Grote Prijs Jan Wauters voor 2018. Het publiek kan stemmen voor de Publieksprijs Jan Wauters.

 • Ayco Duyster
  "Presentatrice bij Radio 1. Met haar warme, rustige stem kleurt ze de middagen"
 • Cara Van der Auwera
  "Presentatrice bij Klara. Spring-in-'t-veld bij Ketnet, Donna en Eén, en nu een frisse, naturelle stem op de klassieke zender"
 • Chaima Saysay
  "De nieuwsstem van MNM, die met grote accuraatheid en doeltreffendheid het nieuws brengt en duidt voor de jonge, diverse luisteraars"
 • Gilles De Coster
  "Kritisch journalist bij Radio 1, presentator van De Mol en sportanker bij Vier, en invoelend interviewer op Canvas. En zijn taal is altijd even goed en toegankelijk"
 • Hajo Beeckman
  "Verkeersanker bij VRT. Met een rustige klasse leidt hij ons helder en efficiënt door de ergste files"
 • Kim Debrie
  "De warme stem van Radio 2. Volgens een bewonderaar het radiomonument van dit moment"
 • Lode Roels
  "Journalist en presentator bij Radio 1. Toen hij in 2011 naar Canada vertrok, werd hij door vele luisteraars gemist om zijn heldere stem en taal. Diezelfde mensen zijn daarom blij dat hij terug is"
 • Merijn Casteleyn
  "Sportjournalist bij VTM. Gepassioneerde sportjournalist die op een pittige, levendige manier formuleert"
 • Thomas Vanderveken
  "Presenteren zit hem in het bloed, als jongeman op jongerenzender Jim, later op Klara en Eén. Momenteel is hij zijn veelzijdige zelf in Alleen Elvis blijft bestaan op Canvas"
 • Wim Opbrouck
  "Zanger en acteur, maar ook de verrassende presentator van Bake Off Vlaanderen op Vier. Zijn teksten en presentatie zijn snoepjes voor de taalliefhebber"

U kunt voor de Publieksprijs stemmen op www.groteprijsjanwauters.be. De stemming wordt afgesloten op 23 oktober om 12 uur. De uitreiking vindt plaats op 24 oktober tijdens Taaldag 10 in Studio 4 van het Flageygebouw in Brussel. 

De jury van de Grote Prijs Jan Wauters wordt voorgezeten door Thérèse Wauters, de weduwe van Jan. De andere juryleden zijn Annie Van Avermaet (voormalig directeur van het Instituut voor Levende Talen, KU Leuven), Leo Hellemans (voormalig gedelegeerd bestuurder VRT), Wim Vanseveren (directeur deBuren), Birgit Van Mol (nieuwsanker VTM), Kristof Demasure (woordvoerder SBS Belgium), An De Moor (Talenbeleidcoördinator Odisee & KU Leuven campus Gent en Brussel) en Ruud Hendrickx (taaladviseur VRT).