Google lanceert morgen de Pixel 3, wat kunnen we verwachten?

Technologiegigant Google lanceert morgen in New York rond 17 uur onze tijd de nieuwste smartphone, de Pixel 3. Hoewel de voorganger, de Pixel 2, door heel wat smartphone-liefhebbers geprezen werd, was het toestel niet beschikbaar in ons land. Dat zal voorlopig niet veranderen, al blikken we wel even vooruit op wat de Pixel 3 mogelijk kan bieden.

Google brengt al een paar jaar smartphones op de markt onder een eigen merknaam. In het begin waren dat toestellen die zeer competitief waren. Die hadden alle "specs" die u kon verwachten van een dure smartphone en kostten iets meer dan de helft van de prijs. Zo waren de Nexus 4, en vooral de Nexus 5 bestsellers.  

Broodnodige samenwerking

Maar de modellen die daarna kwamen waren minder succesvol. De Nexus 6 en 6P waren toestellen die niet echt tot de verbeelding spraken. En omdat de benaming "Nexus 7" geen optie meer was - Google had ook een tablet van 7 inch, de Nexus 7 - koos men voor een nieuwe naam. Het werd dus Pixel.

Google is vooral een softwarebdrijf. Voor de productie van smartphones moest het de hulp inroepen van achtereenvolgens Samsung, LG, Huawei en HTC. Zij zetten ook hun naam op de achterkant van het toestel.

Tot 2016, toen Google de Pixel 1 lanceerde. Het merk ging zich profileren als smartphonemerk. De technologiegigant veranderde ook van strategie, vanaf nu kreeg u op de achterkant van het toestel alleen de letter "G" van Google te lezen. Het evenement van de lancering kreeg ook de toepasselijke naam "Made by Google". Maar het miste één cruciaal element. Google heeft geen eigen afdeling die zich enkel bezig houdt met de productie van smartphones. 

HTC redder uit nood?

Om daarin verandering te brengen, nam Google vorig jaar een hele devisie met ingenieurs en technici, over van de Taiwanese HTC. Dit kwam Google goed uit omdat het mensen waren die eerder al toestellen voor Google produceerden.

Wat wel opvalt, is dat Pixel 3 geproduceerd worden door een dochteronderneming van de Chinese Foxconn, het bedrijf dat ook de iPhone en sommige modellen van Samsung produceert. De mensen van HTC hielden zich vooral bezig met de ontwikkeling ervan.

Wat mogen we morgen verwachten? Als we de professionele 'leaker' Evan Blass mogen geloven, krijgen we 2 modellen. Een gewone versie en een XL-versie.  De Pixel 3 verschilt niet veel van de voorganger. Wat wel nieuw is - en dat is dé trend van 2018 -  is de "notch" of inkeping bovenaan in het scherm van de Pixel 3 XL.

En omdat sommige "lekken" in de dagen voor een smartphonelancering mekaar in sneltempo opvolgen, doken er op verschillende websites foto's van een Pixel 3 op die "toevallig" werd achtergelaten in een Uber-taxi

En omdat sommige "lekken" in de dagen voor een smartphonelancering mekaar in sneltempo opvolgen, doken er op verschillende websites foto's van een Pixel 3 op die "toevallig" werd achtergelaten in een Uber-taxi. De foto ging natuurlijk rond op verschillende websites. En als dat al niet erg genoeg was, een winkel in Hongkong heeft dit weekend per ongeluk een exemplaar van de Pixel 3 XL verkocht. De kans dat dit bij Apple gebeurt is miniem.

Niet te koop in België

Het feit dat er veel buzz gecreërd wordt rond de Pixel-toestellen is omdat ze geliefd zijn bij diehard-smartphoneliefhebbers, want de Pixel blijft toch een nicheproduct.

Volgens diezelfde liefhebbers heeft de Pixel een zeer performante camera, en draait het op "stock Android". Dat is een uitgeklede versie van Android, zonder storende software van pakweg Samsung of Huawei. Vergelijk het met Apple waarbij hard- en software op elkaar zijn afgestemd.

Voorlopig weten we nog niet of de Pixel 3 beschikbaar zal zijn in ons land. Echte liefhebbers zullen zich moeten wenden tot buitenlandse websites. 

Naast de smartphone zal Google morgen ook een tablet met toetsenbord lanceren. Grote verrassing kwam vorig jaar van de Pixel Buds. Dat was een koptelefoon die simultaan vertalen mogelijk maakt. Maar een jaar na de lancering zijn Pixel Buds niet echt te zien in het straatbeeld, laat staan dat we er gesprekken met buitenlanders mee voeren. 

Meest gelezen