Zinzen en Van Cauwelaert overschouwen de campagnedag: 3 fragmenten

Wat is Walter Zinzen en Rik Van Cauwelaert opgevallen op deze eerste dag van de laatste campagneweek? Een premier die het had over factchecken, een bijzonder bits debat tussen vier Antwerpse lijsttrekkers en een hoffelijk debat tussen een Leuvense oudgediende en een lijsttrekker. Dit is een eigenzinnige selectie van enkele opvallende momenten.

Wie moet wie factchecken?

Vanmiddag heeft premier Charles Michel zijn jaarlijkse state of the union gehouden in de Kamer. Opvallend was de aankondiging dat de regering meer aandacht wil voor factchecking. "Ik zou eens beginnen met een factcheck op de eigen verklaringen van de regering toe te passen, bijvoorbeeld over de begroting", reageert Rik Van Cauwelaert schamper.

Video player inladen...

Een raar debat met Bart De Wever in het defensief

Vanavond was er een bijzonder bits debat tussen vier Antwerpse lijsttrekkers in "Iedereen kiest". "Het gebeurt zelden dat je als kijker voelt dat het niet snor zit", analyseert Walter Zinzen. "We waren getuige van een stukje theater." Hij vond het toch maar een "raar debat". Rik Van Cauwelaert is een Bart De Wever in het defensief opgevallen.

Video player inladen...

Waardig debat tussen twee heren van stand

In "Terzake" kruisten de Leuvense burgemeester Louis Tobback (SP.A) en N-VA-lijsttrekker Lorin Parys de degens. Tobback bracht het er volgens Walter Zinzen "op zijn Tobbacks" vanaf: "Laat zich niet onderbreken, monopoliseert zo veel als hij kan, maar zegt af en  toe dingen die de moeite waard zijn." Zinzen heeft veel waardigheid gezien, de waardigheid die er helemaal niet was in het Antwerpse lijsttrekkersdebat in "Iedereen kiest".

Video player inladen...

Meest gelezen