Archieffoto Nicolas Maeterlinck

13 sociale huurders uit woning gezet in Antwerpen wegens eigendommen in het buitenland

De stad Antwerpen gaat 13 huurders van sociale woningen vervolgen, omdat ze eigendommen in het buitenland bezitten. Dat meldt VTM NIEUWS en het is ons bevestigd. De stad laat momenteel 40 huurders natrekken, al 13 blijken dus een of meer huizen of bouwgronden in het buitenland te bezitten. De stad gaat ze uit hun sociale woning laten zetten en ze zullen ook het geld moeten terugbetalen dat ze ten onrechte bespaard hebben. 

De stad Antwerpen heeft 40 dossiers geopend tegen huurders van een sociale woning omdat er vermoedens van fraude waren. Van die 40 zijn er intussen al 13 waar effectief sprake is van fraude. De huurders bleken een of meer eigendommen – huizen of bouwgronden - in het buitenland te hebben.

In één geval gaat het om een man met 14 huizen en bouwgronden in Marokko. En in 5 gevallen woonden de fraudeurs zelf in het buitenland en verhuurden ze hun sociale woning hier door aan anderen.

Daarom wil de stad hen nu uit hun woning laten zetten en hen het geld laten terugbetalen dat ze al die jaren hebben kunnen uitsparen. Ze zullen bijvoorbeeld de sociale korting moeten terugstoren, dat is het verschil tussen de marktprijs en de sociale huurprijs die ze moesten betalen. Dat kan om een behoorlijke som gaan. Vorige week kwam er al een eerste dossier boven water. Daar ging het om 48.000 euro die moet worden teruggestort.

Volgens de Antwerpse schepen van sociale zaken Fons Duchateau (N-VA) is het toeval dat de eerste resultaten van het onderzoek nu bekend worden, net voor de gemeenteraadsverkiezingen: “Ik ben hier in september vorig jaar mee begonnen, maar sp.a, Groen en CD&V hebben vertragingsmanoeuvres in gang gezet, zij hebben een klacht ingediend, om electorale redenen, maar zowel van de gouverneur, binnenlandse zaken als justitie mocht ik er toch mee doorgaan.”

Het onderzoek van de andere 27 dossiers gaat intussen door. Volgens schepen Duchateau gaat het hem daarbij niet alleen om het terugdringen van fraude, maar ook om het vrij maken van woningen voor wie ze echt nodig heeft.