Brandweer Westhoek moet honderdduizenden euro's achterstallig loon betalen

De brandweerzone Westhoek moet enkele honderdduizenden euro's achterstallig loon betalen aan hun brandweerlui. De brandweerzone werd veroordeeld door de rechter en moet vergoedingen voor wachtdiensten betalen van 2015 en 2016. De brandweerzone Westhoek gaat in beroep.

De brandweermannen en vrouwen rukken ook 's nachts uit met de ambulance vanuit de kazernes van Nieuwpoort en Koksijde. Ze werken dan van 19 uur 's avonds tot 7 uur 's morgens. Tot 22 uur in de kazerne, daarna moeten ze naar een andere locatie, een zogenoemd "wachthuisje". De wachtdienst tussen 10 uur 's avonds tot 6 uur 's morgens werd dan niet betaald, behalve als ze een oproep kregen tijdens die uren. De brandweerzone had daarvoor een systeem uitgewerkt om de wet te omzeilen. Ze sliepen zogezegd niet in de kazerne maar in "wachthuisjes". In de praktijk verbleven ze 's nachts in een flat boven de kazerne. 

Onbegrijpelijk

Advocate Julie van Acker verdedigt 25 brandweermannen. "Mijn cliënten, dat zijn mensen die zich dag in dag uit inzetten voor iedereen, dat zijn mensen met een enorm sociaal engagement. 't Gaat hen niet over dat geld, maar over het feit dat ze werken in die uren. Ik vind het onbegrijpelijk dat de brandweer weigert om die uren te betalen"

Sinds vorig jaar wordt de wachtdienst wel volledig betaald. De zonecommandant van de brandweerzone Westhoek wil niet reageren. De zone heeft beroep aangetekend tegen het vonnis.