Brussels bier "Maori Tears" wekt de woede op van de Nieuw-Zeelanders

In Nieuw-Zeeland is boos gereageerd op de naam van "Maori Tears", een product van het Brussels Beer Project. Volgens critici getuigt die naam van weinig respect voor de Maori, de oorspronkelijke Polynesische inwoners van Nieuw-Zeeland.

"Maori Tears" bestaat al enkele jaren en wordt slechts in een beperkt volume gebrouwen door het Brussels Beer Project. Dat is een microbrouwerij die voortdurend nieuwe recepten voor bieren uitprobeert. Het gaat om een pale ale die onder meer wijn van de Duitse druif dornfelder, maar ook hop uit Whakatu in Nieuw-Zeeland bevat en maandenlang rijpt op eiken vaten.

Het nieuws over het Brusselse biertje is intussen ook doorgedrongen tot Nieuw-Zeeland zelf en is daar slecht gevallen, vooral dan bij de Maori, de oorspronkelijke inwoners van de eilandengroep. "Het idee om iemands tranen te drinken, is beledigend voor de traditionele wereldvisie van de Maori", zei de mensenrechtenactivist Karaitiana Taiuru aan de krant "The New Zealand Herald". "Denkt de brouwer dat Maori wenen of zo triestig zijn dat ze drinken?"

Taiuru -die zelf Maori is- heeft in het verleden met succes al campagnes gevoerd tegen Britse brouwerijen die Maori-namen of afbeeldingen gebruikten om hun bier te promoten. In drie gevallen hebben die brouwerijen de naam van hun bier daarna veranderd.

De Maori zijn de oorspronkelijke inwoners van Nieuw-Zeeland of Aotearoa zoals het land in hun taal heet. Het zijn mensen van Polynesische afkomst die verwant zijn aan onder meer de inwoners van Tahiti en Hawaii in de Stille Oceaan. Iets meer dan 15 procent van de bevolking van Nieuw-Zeeland bestaat uit Maori, maar dat zijn er veel meer als mensen met een gemengde Maori-Europese of Maori-Aziatische afkomst worden meegeteld. In het buitenland zijn de Maori vooral bekend vanwege hun traditionele "haka" of oorlogsdans, die steevast wordt uitgevoerd door het "All Black"-rugbyteam van Nieuw-Zeeland.

Traditionele begroetingsdans van de Maori. Foto: Ciell.