"Brussel werd bestuurd door wandelende cognacbellen": de campagnedag voor u samengevat

In "Iedereen Kiest" werd de rol van N-VA in Brussel bekeken. En tijdens het geanimeerde debat over onze hoofdstad liet burgemeester Close (PS) verstaan meer bevoegdheden voor het Brussels gewest te willen. Rik Van Cauwelaert dook samen met Walter Zinzen het archief in en naast de "wandelende cognacbellen" valt Close goed mee. We lijsten de opvallendste fragmenten van deze campagnedag voor u op.

Iedereen Kiest: Brussel

De N-VA zet in op Brussel bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Zowel staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) als de lijsttrekker in Schaarbeek Cieltje Van Achter (N-VA) zien het zitten. Ook al telt de lijst in Schaarbeek maar 8 kandidaten, wat Guy Vanhengel (Open VLD) niet begrijpt.

Video player inladen ...

Een vraag over de Brusselse politiek die vaak terugkomt: moeten de gemeenten fuseren? Guy Vanhengel is op zoek naar de voordelen en maakt de vergelijking met Antwerpen, waar het beleid wel meer gecentraliseerd zit. Burgemeester Close wil meer samenwerking tussen de gemeenten en wil ook meer bevoegdheden voor het Brussels gewest.

Video player inladen ...

Lees hier wat er op het spel staat in de stad Brussel.

Phara de Aguirre ging deze zomer langs bij de familie van SP.A-voorzitter John Crombez. Aan de tafel werden de gemeenteraadsverkiezingen besproken. Vader Crombez lijkt niet zo zegezeker als moeder Crombez.

Video player inladen ...

Herbekijk "Iedereen Kiest" hier.

Terzake: wie wordt de burgemeester in Oostende?

Wat zal Bart Tommelein doen na 14 oktober, gesteld dat hij burgemeester wordt? Hij laat in het midden of hij het eventuele burgemeesterschap zou combineren met een nationaal mandaat. De combinatie burgemeester-minister is volgens huidig burgemeester Johan Vande Lanotte niet haalbaar. Daarnaast ging het debat onder andere over de armoedecijfers in Oostende en de ontmoetingscentra. Die centra hebben volgens Tommelein als grootste doelgroep het kiespubliek van Vande Lanotte.

Video player inladen ...

Vande Lanotte deed een oproep aan het gerecht. Volgens hem heeft Oostende last van inbraken die gepleegd worden door transmigranten. Wanneer ze worden opgepakt, worden ze niet berecht en dat moet veranderen volgens hem.

Video player inladen ...

U kan het volledige debat herbekijken of herbeluisteren als podcast.

Zinzen en Van Cauwelaert bij Ivan: wandelende cognacbellen die Brussel bestuurden

In "Zinzen en Van Cauwelaert bij Ivan" kregen we een geschiedenisles over Brusselse burgemeesters. Uit het archief plukten ze een fragment van Michel Demaret, ex-buitenwipper en voormalig burgemeester van Brussel tussen 1993 en 1994. Die was nogal hard voor Ecolo omdat de partij ervoor zorgde dat er minder parkeerplaatsen waren. Van Cauwelaert vertelt dat Brussel "door een opeenvolging van cognacbellen werd bestuurd."

Video player inladen ...

Herbekijk "Zinzen en Van Cauwelaert bij Ivan" of beluister de uitzending als podcast.

Villa Politica: wat doet Maggie De Block na 14 oktober?

In het federaal parlement werd verder gedebatteerd over de beleidsverklaring van premier Michel. In de marge vroeg Linda De Win in "Villa Politica" naar de ambities van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). Zij wil graag burgemeester van Merchtem worden, maar zal sowieso volgend jaar pas stoppen als minister.

Voor meer politiek nieuws en duiding kan u onze Facebookpagina 'VRT NWS Politiek' volgen: