Video player inladen ...

Elio Di Rupo in debat met premier Michel: "Het is niet job, job, job, maar flop, flop, flop"

"Het is niet jobs, jobs, jobs, maar flop, flop, flop. En ik zeg stop, stop, stop aan deze regering", reageert ex-premier Di Rupo (PS) op de beleidsverklaring van premier Charles Michel  (MR), deze ochtend op RTBF. Vandaag wordt in de Kamer gedebatteerd over de beleidsverklaring die de premier gisteren aflegde. En daar ging het debat er stevig aan toe. 

Vandaag houdt het federaal parlement een debat over de beleidsverklaring van premier Michel van gisteren. Daarbij kwam het tot een scherp debat tussen oud-premier Di Rupo (PS) en huidig premier Charles Michel (MR).

Enerzijds heeft Di Rupo kritiek op het energiebeleid van de regering. Door een herstel aan verschillende kerncentrales zal de tweede helft van november maar één van de zeven centrales draaien. Dat zorgt mogelijk voor een stroomtekort. "Een electriciteitsfiasco", noemt Di Rupo het. "De burgers zullen dat betalen", gelooft hij. Maar dat komt door de erfenis van de vorige regering, die van Di Rupo zelf, reageert premier Michel. 

Het energiedebat werd mee gevoerd door Groen-fractieleider Kristof Calvo. Gisteren liet de premier in zijn verklaring weten dat Duitsland hulp zou bieden als er een stroomtekort komt, door extra energie aan te bieden en volgens Calvo "moeten we blij zijn met die "Wir schaffen das" van Angela Merkel, want met de N-VA gaat de lamp niet branden", zegt Calvo. "De N-VA brengt ons in de problemen met hun blind vertrouwen in die stokoude kerncentrales."

Opvallend, ook de fractieleider van coalitiepartner Open VLD Patrick Dewael staat Groen daar bij: "Het is niet goed om systematisch twijfel te laten bestaan over de haalbaarheid van de kernuitstap", vindt Dewael. 

Sociale afbraak

Op sociaal vlak laat het beleid ook te wensen over, aldus Di Rupo. Hij spreekt zelfs van "sociale afbraak". Daar krijgt premier Michel steun van z'n coalitiepartijen. "In deze legislatuur zijn de sociale uitkeringen in totaal met meer dan 11 miljard euro gestegen", verdedigt CD&V-voorzitter Wouter Beke het beleid. "Er zijn 200.000 jobs bijgekomen. Als ik parlementslid en voorzitter van een socialistische partij was, zou ik applaudisseren voor die 200.000 mensen die vandaag aan het werk zijn."

Met een kwinkslag reageert de fractieleider van N-VA Peter De Roover. Gisteren beloofde de regering dat ze geld vrijmaken om een fonds voor fact checking op te richten. Dat moet "fake news" tegengaan. "We zouden anderhalf miljoen ter beschikking stellen om fake news te kunnen checken", zegt De Roover, "maar ik vrees dat de heer Di Rupo al het budget reeds heeft opgebruikt."

VIDEO: Di Rupo in de clinch met Michel: bekijk hieronder het verslag uit "Terzake"

Video player inladen ...