Video player inladen...

Kan je ook gaan stemmen zonder oproepingsbrief?

Op enkele dagen van de gemeenteraadsverkiezingen hebben duizenden kiezers nog steeds geen oproepingsbrief in de bus gekregen. Onder meer in de stad Brussel en in Mortsel zijn er problemen. In Brussel alleen al zou het om 3.000 brieven gaan die niet zijn aangekomen. Maar wat moet je doen als je geen brief hebt ontvangen?

Om zondag bij de gemeenteraadsverkiezingen te kunnen stemmen moet u zowel uw identiteitskaart als uw oproepingsbrief bijhebben. Duizenden kiezers hebben die brief echter nog niet gekregen.

"Wij hebben de brief weken geleden al op de post gedaan", zegt Richard Jaeken van de dienst Burgerzaken in Mortsel bij Radio 2 Antwerpen. "Sommige mensen hebben de oproepingsbrief enkele dagen later ontvangen. Maar we merken dat veel mensen op het gemeente een duplicaat komen aanvragen. Gisterenavond ging het om een dertigtal mensen, dan kun je toch rekenen dat 200 mensen hun oproepingsbrief niet ontvangen hebben."

In Brussel zijn de problemen nog groter. Brussels stadssecretaris Luc Symoens zegt 3.000 Brusselaars hun kiesbrief nog niet gekregen hebben. "Het gaat om vijf straten in de noordwijk", aldus Symoens. "We hebben nog nooit meegemaakt dat zo veel brieven niet aankomen. We hebben voor de mensen in die straten de oproepingsbrief opnieuw afgedrukt en we gaan 'm opnieuw opsturen. Mensen uit de noordwijk hoeven dus niet naar het administratief centrum te komen om de brief op te halen."

Wat als je geen oproepingsbrief hebt ontvangen?

Ook zonder oproepingsbrief kan je zondag gaan stemmen. Het vertonen van je identiteitskaart is voldoende om wettig te kunnen stemmen. Je kan ook altijd een duplicaat aanvragen bij de gemeente. Verschillende gemeenten zullen dit weekend uitzonderlijk open zijn om dergelijke duplicaten uit te reiken. Op Twitter laat de gemeente Sint-Amands weten dat de kiezers die nog geen oproepingsbrief ontvangen hebben een duplicaat kunnen verkrijgen.

"Geen oproepingsbrief ontvangen" geldt niet als excuus om niet op te dagen op 14 oktober. "Het is publiek geweten dat je zondag moet gaan stemmen. Men wordt verwacht hiervan op de hoogte te zijn", zegt Geert Demarsin van het Agentschap Binnenlands bestuur.  In België is er namelijk opkomstplicht. Wie niet komt opdagen overtreedt de wet en kan hiervoor vervolgd worden. In praktijk is dat echter bijna nooit het geval.

Bpost onderzoekt de meldingen

Bpost zegt dat het een onderzoek voert naar de verdwenen oproepingsbrieven in Brussel en Mortsel, maar benadrukt dat de fout niet noodzakelijk bij hen ligt. "Er zijn ook andere partners in dit verhaal, de drukker bijvoorbeeld", zegt een woordvoerster van Bpost aan VRT NWS. "Wij hebben alle brieven uitgereikt die wij hebben gekregen."

Meest gelezen