Eerste elektrische laadpaal op de openbare weg in Brussel

In Brussel stad is vandaag de eerste elektrische laadpaal voor elektrische voertuigen in gebruik genomen. Het gaat om de eerste paal op de openbare weg. In openbare parkings en de parkings van enkele hotels waren er al wel laadpalen.

Het is opmerkelijk dat de eerste laadpaal op de openbare weg nu pas in gebruik wordt genomen. Maar schepen Els Ampe verduidelijkt: "Het gaat om een niet gesubsidieerde paal. In heel wat andere steden en gemeenten zijn de lokale besturen tussengekomen in de kostprijs van de paal, in Brussel hebben we beslist dat niet te doen. Het bedrijf dat de paal uitbaat heeft dus alle kosten zelf gedaan."

Paal op aanvraag

De eerste paal staat nu aan de voet van het Atomium, maar het is niet de bedoeling dat het daarbij blijft. Wie wil, kan een paal in zijn buurt of straat aanvragen vertelt Alex Deswaef van EV-point, het bedrijf dat de palen plaatst: "We volgen het principe van 'laadpaal volgt wagen'. Dat wil zeggen dat iedereen die zijn voertuig wil opladen maar dat niet op zijn eigen terrein kan, bij ons een paal kan aanvragen. We willen de eerste jaren vijftig laadpalen op het grondgebied van Brussel stad, maar op termijn moeten dat er nog meer worden".