Videospeler inladen...

Eerste vluchthuis voor holebi’s en transgenders opent de deuren in Brussel

Jonge holebi's en transgenders die thuis niet langer welkom zijn, kunnen vanaf vandaag terecht in een opvanghuis in Brussel. Dat is een primeur voor ons land. Naast tijdelijke opvang kunnen de jongeren er ook terecht voor psychologische en juridische hulp.

Brussel opent als eerste stad in België een vluchthuis voor homo’s, lesbiennes en transgenders. Het wordt een plek voor mensen die thuis niet aanvaard of zelfs bedreigd worden door hun geaardheid en die tijdelijk een onderkomen nodig hebben.

Tussen de 20% en 50% van de dakloze jongeren wereldwijd is holebi en/of transgender, schat VN-Onafhankelijk Expert inzake Seksuele Oriëntatie en Genderidentiteit Victor Madrigal-Borloz. Volgens het Brusselse Regenbooghuis, de koepel van holebi & transgenders, komen er elke week jongeren aankloppen die op straat zijn terecht gekomen. Het gaat daarbij meestal om jongeren die zich net geout hebben en van wie de ouders het een probleem vinden dat hun kind holebi of transgender is.

Tussen de 20% en 50% van de dakloze jongeren wereldwijd is holebi en/of transgender

Victor Madrigal-Borloz, VN-expert Seksuele Oriëntatie en Genderidentiteit

In Brussel moeten deze jongeren op dit moment vaak een beroep doen op Samusocial, een organisatie die noodhulp aanbiedt aan daklozen. Vanaf vandaag kunnen zij ook terecht in een vlucht- of opvangtehuis in het centrum van de stad. Het huis is een initiatief van de vzw Midnimo en krijgt steun van de Stad Brussel en verschillende OCMW's.

Het richt zich alleen op jongeren, want die zijn kwetsbaar, zegt Cristophe Degraeuwe, medeoprichter van het opvanghuis. “Het gaat specifiek om jongeren van 18 tot 25 jaar omdat die het meest fragiel zijn in confrontatie met hun familie. Die mensen hebben het echt nodig om een beetje steun te krijgen en hun weg te vinden.”

Het gaat specifiek om jongeren van 18 tot 25 jaar omdat die het meest fragiel zijn in confrontatie met hun familie

Christophe Degraeuwe, medeoprichter van het opvanghuis

Opvang en psychologische hulp

Het nieuwe opvangtehuis is eigenlijk een appartement, met twee slaapkamers. Er is plaats voor maximaal vier jongeren tegelijkertijd. Ze krijgen er ook ondersteuning, zoals juridische en psychologische hulp, en maatschappelijk begeleiding van vrijwilligers. De jongeren kunnen er drie maanden blijven. Na die drie maanden kijken een psycholoog en sociaal assistent dan of er nog langer onderdak en hulp nodig is.

Deze maand nog worden de eerste jongeren opgevangen. De locatie van het opvanghuis is geheim, zodat de jongeren zeker zijn van hun privacy en veiligheid.

Het project is geïnspireerd op een Frans initiatief. Daar zag het het levenslicht in 2003. In Brussel krijgt het project een subsidie van 50.000 euro van de stad. De bedoeling is dat er tegen eind dit jaar een tiental plaatsen beschikbaar zijn.

VIDEO: bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen