Eric Van Rompuy: "Begrotingstekort stijgt volgend jaar opnieuw naar 1,8 procent"

Het tekort op de begroting stijgt volgend jaar opnieuw naar 1,8 procent. Dat zegt Eric Van Rompuy in "Villa politica". Het tekort zal dus een pak meer bedragen dan de 0,6 procent die premier Michel in zijn beleidsverklaring aanhaalt.

Van Rompuy stelt dat de regering een hele reeks zaken gerealiseerd heeft:. "De feiten zijn er: er zijn 250.000 banen bijgekomen, de koopkracht is met 2 procent gestegen en er waren andere positieve dossiers zoals het veiligheidsbeleid."

"Wat mij persoonlijk altijd gestoord heeft, is dat de regering geen begrotingsevenwicht heeft kunnen bereiken. Het tekort is wel gedaald door de lage rente en inkomsten van de bijkomende jobs", zegt Van Rompuy.

"Michel zegt dat het tekort is verminderd van 3 procent in 2014 tot 0,6 procent volgend jaar. Maar de resultaten voor 2018 zijn dat het tekort niet zal eindigen op 0,7 procent, zoals de premier zegt. Het Internationaal Munt Fonds (IMF) en het Planbureau zeggen dat het tekort terug boven de 1 procent zal uitstijgen. Rekening houdend met de gevolgen van de belastingverlaging van de Taxshift, zal het tekort volgend jaar stijgen tot 1,8 procent", aldus Van Rompuy.

"Het tekort waarmee de regering deze legislatuur zal beëïndigen zal dus geen 0,6 procent zijn, wat neerkomt op ongeveer twee miljard, maar 1,8  procent, wat bijna 8 miljard is. Het is mijn laatste legislatuur en ik had altijd gedroomd om afscheid te nemen als voorzitter van de Commissie Financiën en Begroting met een evenwicht, maar dat zal niet lukken."

Bekijk hier het hele interview met Van Rompuy die het ook heeft over het ontstaan van de State of the Union.

Videospeler inladen...

Meest gelezen