Belgisch-Portugese tekenares Fatinha Ramos wint 2e "Global Illustration Award"

De Belgisch-Portugese tekenares Fatinha Ramos wint alweer een “Oscar van de illustratiewereld” op de Frankfurter Buchmesse, met een prent over (on-)gelijkheid. Vorig jaar viel ze al in de prijzen met haar kinderboek over kunstenares Sonia Delaunay.

Op de Frankfurter Buchmesse, de grootste uitgeversbeurs ter wereld, heeft de Belgisch-Portugese kunstenares Fatinha Ramos de prestigieuze "Global Illustration Award" gewonnen in de categorie "Theme Illustration". De "Illustration Awards" zijn zowat de Oscars voor illustratoren.

Fatinha Ramos maakte de prijswinnende tekening op verzoek van het "Festival van de Gelijkheid", als illustratie over discriminatie. 

Videospeler inladen...

"De stempel en de muur"

"De stempel die de maatschappij op mensen drukt, werkt ook als een ondoordringbare muur, dat is wat het beeld vertelt," zegt Fatinha Ramos. Ze is erg opgezet met de prijs in Frankfurt. "Ik voel mij helemaal vereerd door deze bekroning", zegt ze, "omdat het thema van deze tekening me nauw aan het hart ligt. Als het gaat om discriminatie bestrijden, is er nog veel werk in onze maatschappij. Ik ben bijzonder blij dat ik door mijn werk daar een steentje kan toe bijdragen."

De "Frida Kahlo" van Portugal

Met tekenen begon Fatinha Ramos toen ze jaren aan een ziekenhuisbed gekluisterd was. Ze wordt wel eens de Portugese Frida Kahlo genoemd, naar de Mexicaanse kunstenares die ook zware fysieke problemen had.

Videospeler inladen...

Fatinha Ramos (°1977) studeerde grafisch design in Porto. Ze volgde de liefde naar Antwerpen en werkte 12 jaar als grafisch ontwerper. Daarna werd ze fulltime illustrator, onder meer voor kinderboeken als "De vogel in mijn haar" met tekst van Karl van den Broeck en "Ik ben heel veel liefde" met Wally De Doncker. Haar tekeningen verschijnen ook in magazines als Mo*. En ze beschilderde de werfdoeken die op dit moment rond het te renoveren Antwerpse stadhuis staan. (zie foto hier onder)

Vorig jaar kreeg Ramos ook al een Excellence Award in de categorie "Original children's picture book" van de Global Illustration Awards op de Buchmesse in Frankfurt. Toen werd haar boek "A life of color" bekroond, een kinderboek over kunstenares Sonia Delaunay, uitgegeven door het MoMA in New York.

Bekijk hier een reportage over Fatinha Ramos (Culture Club, Canvas, 19 april 2018):

Videospeler inladen...

Meest gelezen