Geadresseerd verkiezingsdrukwerk: kan dat zomaar in tijden van GDPR?

Hebt u deze week ook geadresseerd verkiezingsdrukwerk in de bus gekregen? En kan zoiets eigenlijk nu bedrijven en verenigingen zo uit hun pijp zijn moeten komen om in orde te zijn met de General Data Protection Regulation (GDPR)? Het antwoord ligt bij de kieswetgeving, en die blijkt een uitzondering in te houden.

"Er is inderdaad de kieswetgeving en daarin staat dat kandidaten lijsten kunnen ophalen", legt Matthias Dobbelaere van het kantoor deJuristen uit in "De wereld vandaag" op Radio 1. Op de kieslijsten kunnen kandidaten je naam, je voornaam en je woonplaats terugvinden, maar ook je rijksregisternummer, je geboortedatum en je geslacht.

De gegevens kunnen worden gebruikt tot op de dag van de verkiezingen en daarna moeten ze weg

Matthias Dobbelaere (deJuristen)

"We hebben een heel strikte wetgeving - die GDPR - die helaas vooral bedoeld is voor bedrijven en verenigingen", aldus Dobbelaere. "De privacycommissie heeft een aanbeveling geschreven die zegt dat er een uitzonderingsgrond op GDPR bestaat. Die zegt dat je toch zonder toestemming drukwerk kan bezorgen als je een gerechtvaardigd belang hebt." Dat "gerechtvaardigd belang" heeft te maken met het zogenoemde recht op informatie.

Komt onze privacy als burger hier niet in het gedrang? "De kieswetgeving is wel vrij strikt", zegt Dobbelaere. "De gegevens kunnen worden gebruikt tot op de dag van de verkiezingen en daarna moeten ze weg." Hij plaats er meteen een bedenking bij. "Er is geen enkel controlemechanisme of instantie die al die lokale politici gaat controleren. We weten allemaal dat wetten wetten zijn en dat die niet altijd netjes worden uitgevoerd."

Als burger heb je geen opt out op voorhand

Matthias Dobbelaere (deJuristen)

Kan je op voorhand aangeven dat je geen geadresseerd verkiezingsdrukwerk in je brievenbus wil? "Als burger heb je geen opt out op voorhand", zegt Matthias Dobbelaere. "Je zit met dat gerechtvaardigd belang en dat recht op informatie."

Uiteraard kan je je bezwaar wel op voorhand bij  een politieke partij of een politicus kenbaar maken. "De privacycommissie is van mening dat zo'n verzoek moet worden gehonoreerd", aldus Dobbelaere. Hij heeft er wel zijn twijfels bij: "In de praktijk gebeurt dat helemaal niet." 

Beluister hieronder het gesprek met Matthias Dobbelaere in "De wereld vandaag".

Meest gelezen