Hart boven Hard wandelt voor betaalbaar wonen in Hasselt

De burgerorganisatie Hart boven Hard maakt zich zorgen over wonen in Hasselt. Volgens de organisatie worden er teveel prestigeprojecten gebouwd en is er te weinig aandacht voor betaalbare woningen.

De actievoerders wandelden langs verschillende nieuwbouwprojecten. Volgens Hart boven Hard hebben de vaak nieuwe dure appartementen de algemene woonprijzen in Hasselt verder naar omhoog gedreven. De organisatie wil dan ook dat de stad het heft meer zelf in handen neemt, zodat er meer betaalbare woningen op de markt komen.

Vrij spel

Roel De Ridder van Hart boven Hard: "De stad moet de regie veel meer zelf in handen houden in plaats van private projectontwikkelaars hun ding te laten doen. Eén van de mogelijkheden is het model van de Community Land Trust:  dan blijft de grond eigendom van de stad, maar de bebouwing is privé. Daardoor vermijd je grondspeculatie."

Betaalbaar wonen komt aan bod in de meeste partijprogramma's in Hasselt. "Het is goed dat politici zeggen dat ze er iets aan willen doen.  We gaan de nieuwe gemeenteraad hier zeker aan herinneren," besluit De Ridder.