Hulporganisatie voor vluchtelingen geeft Europese Burgerschapsprijs door aan Europese leiders

Vzw Humain krijgt de Europese Burgerschapsprijs voor haar werk voor vluchtelingen in Calais, Duinkerke en Brussel. "Wel ironisch dat deze prijs van het Europees Parlement komt", zegt de vzw. Ze is van plan om de onderscheiding door te spelen naar Jean-Claude Juncker en Donald Tusk.

De Europese Burgerschapsprijs is een jaarlijkse onderscheiding van het Europees Parlement voor projecten en initiatieven in Europa "die de rechten van kwetsbare groepen in de samenleving beschermen en met hun dagelijkse activiteiten de gemeenschappelijke Europese waarden bevorderen". Dit jaar is de prijs voor de Belgische vzw Humain, op voordracht van Europarlementslid Hilde Vautmans (Open VLD, ALDE).

"Absurd en ironisch"

Vzw Humain werkt met zo'n 60 vrijwilligers voor vluchtelingen in Calais, Duinkerke en Brussel. “We zijn bijzonder blij met de waardering die we krijgen”, zegt vzw Humain-voorzitter Sofie D'Hulster.  "Een grote opsteker voor onze vrijwilligers die wekelijks op pad gaan." Maar anderzijds noemt ze de Europese Burgerschapsprijs "absurd", als je bedenkt dat de vzw veel kritiek heeft op het beleid van de Europese Unie tegenover migratie. "Dit is toch wel ironisch," zegt D'Hulster aan VRT NWS. 

Prijs voor Juncker en Tusk

Vzw Humain geeft de Europese Burgerschapsprijs daarom symbolisch door aan Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en Donald Tusk, president van de Europese Raad . 

Niet wij, maar zij moeten nu meer dan ooit herinnerd worden aan het absolute belang van de fundamentele waarden waar Europa ooit voor stond

“Wij hopen dat we bij Juncker en Tusk ontvangen worden om onze boodschap persoonlijk over te brengen. De Europese Unie zegt eerbied te hebben voor de menselijke waardigheid, vrijheid, democratie, gelijkheid, de rechtsstaat en de mensenrechten. Het is tijd dat ze die waarden niet alleen met prijzen uitdraagt, maar omzet in beleid,” zegt Sofie D’Hulster.

Nieuwe toevloed in Duinkerke

Vzw Humain meldt ook nieuws vanop het terrein. Na een relatief rustige zomer, waarbij de toestand ongeveer stabiel bleef, zijn er in de kampen in Duinkerke de laatste twee, drie weken opnieuw erg veel nieuwe mensen aangekomen, vooral Pakistanen, Afghanen en Koerden. "Het gaat om zo'n 1700 vluchtelingen," zegt Sofie D'Hulster, "ook veel gezinnen met kinderen. Ze zijn Europa binnengekomen via smokkelroutes en worden gedumpt in Duinkerke, als laatste hoop om het Verenigd Koninkrijk te bereiken."

Ondanks het onvermoeibare werk van de vele vrijwilligers schiet de humanitaire hulp al jaren tekort