Video player inladen...

"Ik heb 15.000 parkeerbonnen nodig deze maand": "Pano" legt druk op parkeerwachters bloot

Uit het VRT NWS-reportagemagazine "Pano" blijkt dat parkeerwachters onder grote druk staan. Zoveel mogelijk schrijven is de duidelijke opdracht van het parkeerbedrijf. Daar bovenop komt nog eens de verbale agressie die parkeerwachters iedere dag ervaren. De "Pano"-parkeerwachter legde alles vast met verborgen camera. 

Het was een hete zomer, zeker voor onze "Pano"-parkeerwachter. Twee maanden lang schreef hij parkeerbonnen in een Vlaamse gemeente. Tegelijk fimde hij alles met een verborgen camera. En dat leverde schokkende beelden op. Mening Vlaming lijkt ieder fatsoen te verliezen wanneer hij of zij een parkeerbon onder de ruitenwisser vindt. Het woord "klootzak" valt meer dan 1 keer. 

"Hou je mond, klootzak. De volgende keer geef ik je een pak rammel.” 

Maar naast de verbale agressie is er ook de druk om zoveel mogelijk parkeerbonnen te schrijven. Want hoe meer parkeerbonnen er worden geschreven, hoe meer geld er naar de stadskas vloeit. "We moeten er deze maand 15.000 halen", valt te horen in de "Pano"-reportage. 

Duidelijke opdracht dus voor onze parkeerwachter. En de lat ligt hoog. Want met 60 of 70 bonnen kan je niet tevreden zijn. Pas vanaf 100 kan je volgens de bedrijfsleider tevreden zijn. 

Wie had er 100 bonnen vandaag? Jij? Met 100 kan je niet klagen. Met 60 en met 70 en met 80 daarentegen…”

Opleiding parkeerwachter: 2 uur

Een parkeerwachter moet dus opbrengen door bonnen uit te schrijven. Nieuwe werknemers worden quasi onmiddellijk ingezet.  De "Pano"-parkeerwachter kreeg, samen met zijn nieuwe collega's, amper 2 uur opleiding. Een opleiding waarin snel alle regels van het schrijven werden uitgelegd. 

Maar een gebrekkige opleiding zorgt ervoor dat parkeerwachters fouten maken. Daarom regent het klachten. En de bedrijfsleider verliest zijn geduld. "We hebben 250 mails met klachten. Allemaal met de burgemeester in cc. En als wij moeten toegeven dat we jullie niet hebben opgeleid zoals jullie verdienen, dan hebben wij hier een fout gemaakt."

VIDEO: bekijk hieronder de integrale reportage van "Pano"

Video player inladen...

Meest gelezen