De Crem beschuldigt Open VLD Plus in Aalter van plagiaat

CD&V beschuldigt Open VLD Plus in Aalter ervan dat de partij plagiaat heeft gepleegd. Grote delen van ons programma uit 2012 staan nu letterlijk op de website van Open VLD Plus, zegt CD&V-lijsttrekker Pieter De Crem.

Het programma van CD&V stond in 2012 als Worddocument op de website, via een link kon je dat raadplegen. Er zijn inderdaad stukken tekst die vandaag in het programma van Open VLD Plus staan die letterlijk hetzelfde zijn. Alleen de partijnaam is veranderd. 

Kandidaat-burgemeester De Crem zette de tekstvergelijking op zijn Facebookpagina. Hij is verbolgen, want plagiaat, het letterlijk overnemen van teksten en je die toe-eigenen zonder de bron te vermelden, is strafbaar. Elke student die in zijn of haar eindwerk wetenschappelijke teksten kopieert zonder bronvermelding kan daarvoor zakken.

Woordvoerder van Open VLD Plus, David Geens, reageert dat alle partijen in elkaars programma's inspiratie zoeken. "Ons programma is gebaseerd op programma's van 2012 en documenten van 2006, het is maar de vraag wie waar inspiratie haalde."

Pieter De Crem heeft zijn document online gezet op 3 oktober 2012. Volgens David Geens is het programma van Open VLD Plus gebaseerd op een eigen document van 12 september 2012. "Ik kan alleen maar vaststellen dat meneer De Crem zegt dat zijn programma heel hard lijkt op dat van ons en dat hij moet toegeven dat hij heel goed is in veel beloven en weinig in uitvoeren."

"Wij kunnen enkel vaststellen dat wat wij schrijven onze standpunten zijn en dat er ook dingen in staan die niet terug te vinden zijn bij CD&V", reageert Open VLD Plus.

Wij kijken naar ons eigen positieve verhaal, zegt Geens. En hij wil daar zelfs CD&V bij betrekken: "wij willen onze punten realiseren en willen de hand uitreiken, want we zijn doeners. En als we ons programma kunnen uitvoeren dan zal dat het makkelijkst gaan met meneer De Crem want hij zegt dat ons programma sterk op dat van hen lijkt."