Man vernielt kunstwerk door eraan te gaan hangen

In de Nieuw-Zeelandse stad Wellington is een van de toeristische bezienswaardigheden, namelijk de "Water Whirler" van kunstenaar Len Lye, beschadigd geraakt toen een inwoner besliste om eraan te gaan hangen. Het kunstwerk dat een paal voorstelt die al roterend water rondspuit en vooral ’s nachts met de juiste belichting een opmerkelijk spektakel oplevert, brak helemaal af van de kade waarop het bevestigd is. De man die de schade veroorzaakte, Hunter Macdonald, besefte niet dat hij een kunstwerk vernield had, zo vertelde hij nadien. De beelden van de vernieling gaan intussen viraal.

De waarde van het kunstwerk wordt geraamd op 300.000 Nieuw-Zeelandse dollar (168.500 euro), maar het stadsbestuur betaalde in 2006 uiteindelijk 1 miljoen dollar (560.000 euro) om het op de kade nabij het water te plaatsen. Momenteel was het kunstwerk in onderhoud, maar het stadsbestuur had onlangs wel nog aangekondigd dat het werk van Len Lye vanaf oktober opnieuw operationeel zou zijn: 

Maar zover komt het dus niet, en daar zorgde Hunter Macdonald voor, die zelf in Wellington woont en besliste om aan het kunstwerk te gaan hangen:

Macdonald op nieuwswebsite Stuff: "Ik verveelde me rot. Toen ik voorbij de paal wandelde, besliste ik om er wat turnoefeningen op te doen. Er daagden almaar meer mensen op, die kwamen kijken en me nog meer ophitsten. Ik denk dat ze het wel leuk vonden dat ik dat deed."

"Zo ben ik nu eenmaal. Ik laat graag zien wat ik kan. Maar dit keer is het verkeerd afgelopen. Toen ik het bloed op mijn hoofd zag, besefte ik dat ik te ver gegaan was. Het was nooit mijn bedoeling om het kunstwerk te beschadigen."

"Ik verwacht nog wel een officiële aanklacht, omdat de politie al mijn gegevens genoteerd heeft na het voorval. Ik ben alvast bereid mijn verantwoordelijkheid te nemen en heb diep spijt van wat ik gedaan heb."

Burgemeester Justin Lester reageerde nog als volgt: "Dat de paal brak tijdens een publieke vertoning van domheid is echt wel jammer." Hij vermoedt dat het stadsbestuur zelf voor de schade zal moeten opdraaien.