Oud-kolonel en enkele militairen veroordeeld omdat ze verkeer in Antwerpen opzettelijk in de war stuurden

In Antwerpen zijn een oud-kolonel en drie militairen veroordeeld omdat ze het verkeer belemmerd hebben. Vorig jaar hadden ze opzettelijk de Antwerpse ochtendspits in de war gestuurd om te protesteren tegen het verouderde legermateriaal. In die file gebeurde er toen ook een ongeval met drie vrachtwagens. Ze krijgen nu celstraffen tot zes maanden met uitstel en 4.000 euro boete, ook met uitstel. Een vierde militair werd vrijgesproken.

Op 17 mei vorig jaar kende Antwerpen een bijzonder zware ochtendspits door twee defecte legervoertuigen in de Kennedytunnel. In de richting van Antwerpen was een chauffeur van de Belgian Pipeline Company onwel geworden, in de richting van Gent kreeg een vrachtwagen van het bataljon Artillerie van Brasschaat met pech te kampen. In de file die ontstond gebeurde een ongeval met enkele vrachtwagens. Een derde vrachtwagen viel stil op de Brusselse ring, aan het viaduct van Vilvoorde. 

Uit het onderzoek bleek volgens het parket dat de panne georkestreerd werd. “Het leger heeft recht om actie te voeren, maar er zijn grenzen. In volle spits voertuigen tot stilstand brengen met aanrijdingen tot gevolg, is een brug te ver. Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen”, zo klonk het een maand geleden bij het parket. Er werden celstraffen tot zes maanden met uitstel geëist. 

De beklaagden ontkenden dat het om een gecoördineerde actie ging. Ze verklaarden dat ze die ochtend een spandoek wilden ophangen aan de Kennedytunnel om te protesteren tegen het verouderde legermateriaal. Die actie werd echter afgeblazen, toen de vrachtwagen stil viel en een van de militairen onwel werd. Dat die problemen zich net tegelijkertijd voordeden, in beide kokers van de Kennedytunnel, was toeval. 

Het ging zonder twijfel om een doelbewuste, gecoördineerde actie om verkeerschaos te creëren in volle ochtendspits

Rechtbank van Antwerpen

Maar volgens de rechtbank bestaat zoveel toeval niet. "Het ging zonder twijfel om een doelbewuste, gecoördineerde actie om verkeerschaos te creëren in volle ochtendspits." De verklaringen van de beklaagden over de panne en het onwel worden, vond de rechtbank “ongeloofwaardig”. Drie militairen en een kolonel op rust veroordeeld voor kwaadwillige verkeersbelemmering en bendevorming. De rechter vond het bewezen dat ze de file opzettelijk hadden veroorzaakt in Antwerpen. Ze kregen celstraffen tot zes maanden met uitstel en 4.000 euro boete, ook met uitstel. Een vierde militair werd vrijgesproken.

Hij heeft van in het begin de feiten betwist. Hij heeft van in het begin volgehouden dat het om een toevallige gebeurtenis ging

Tim Fosté - advocaat van een van de militairen

Volgens advocaat Tim Fosté, die een van de militairen verdedigt, is zijn cliënt aangedaan. "Hij heeft van in het begin de feiten betwist. Hij heeft van in het begin volgehouden dat het om een toevallige gebeurtenis ging. Als men dan veroordeeld wordt voor kwaadwillige verkeersbelemmering denk ik dat het normaal is dat hij ervan geschrokken is." Of er ook concrete gevolgen gaan zijn voor de militair is nog niet duidelijk. "We zullen het vonnis eerst bekijken, bekijken of we in beroep gaan. Wat er vanuit Defensie zal gebeuren, kan ik op dit moment geen uitspraak over doen."