Video player inladen ...

"Extreem gevaarlijke" orkaan Michael gaat aan land in Florida

De gevreesde orkaan Michael is aan land gegaan in Florida. Dat bevestigt het National Hurricane Center in de VS. Meer dan 370.000 mensen zijn verzocht hun huis te verlaten en veiligere oorden op te zoeken.

"Orkaan Michael is aan land gekomen even ten noordwesten van Mexico Beach in Florida." Met die woorden bevestigt het National Hurricane Center (NHC) in de VS dat de gevreesde orkaan van categorie 4 het vasteland heeft bereikt. In Centraal-Amerikaanse kostte hij eerder al aan minstens 13 mensen het leven.

370.000 mensen moeten huis verlaten

Het NHR waarschuwde de inwoners van de Amerikaanse staten Florida, Georgia en Alabama eerder voor stormvloed, hevige windstoten en overstromingen. Ook de vorming van tornado's is niet uitgesloten.

In North- en South-Carolina, staten die vorige maand al getroffen werden door de orkaan Florence, wordt hevige regen verwacht. "Ik weet dat de mensen vermoeid zijn door Florence, maar laat je niet verrassen", aldus gouverneur Roy Copper.

Gouverneur Rick Scott van Florida riep eerder de inwoners op om hun huis te verlaten. Hij noemde Michael "een monsterlijke storm, die totale vernieling kan aanrichten in sommige delen van de staat". 370.000 mensen in Florida hebben intussen te horen gekregen dat ze verplicht moeten vertrekken. Scholen en kantoren blijven deze week dicht. Door de orkaan ligt de olieproductie in de Golf van Mexico zo goed als stil.  

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal"

Video player inladen ...