Na 104 jaar verdwijnt de Gazette van Detroit

In december verschijnt de laatste Gazette van Detroit. Dat is een Vlaams Amerikaanse krant voor uitgeweken Vlamingen in de VS en Canada. 't is vooral een West-Vlaams verhaal.

3 jaar geleden rolde de laatste papieren krant van de persen, sindsdien was de krant enkel nog digitaal te lezen. Maar ook dat eindigt halfweg december. Op dit ogenblik zijn er nog zo'n 900 abonnees.  

In het verleden hing het voortbestaan van de Gazette van Detroit al meermaals aan een zijden draadje. Zo ontsnapte de krant in 2006 aan het faillissement door een sponsoractie en een eenmalige donatie van de Vlaamse regering.

West-Vlaams verhaal

Het was Camiel Cools uit Moorslede die de eerste krant uitgaf in 1914 voor de migranten. De meeste migranten toen waren West-Vlamingen. Er was in hun provincie geen werk en mensen weken uit naar Detroit om er te werken in de autofabrieken. West-Vlaamse boeren gingen dan weer naar Ontario in Canada om er te werken in de tabaksteelt bijvoorbeeld. 

Al die jaren waren het vooral West-Vlamingen die als vrijwilliger werkten bij de Gazette van Detroit. In 2004 vierde de krant nog haar 90e verjaardag. Om dit te vieren vond toen in ons land een tentoonstelling plaats:

Video player inladen ...

Ook in 1994 kwamen sympathisanten van de Gazette van Detroit samen in Leke, toen om de 80e verjaardag van de krant te vieren:

Video player inladen ...

Op 14 augustus 1964 besteedde "Echo" ruime aandacht aan de Gazette van Detroit die toen 50 kaarsjes uitblies:

Video player inladen ...

Derde generatie

Ondertussen spreken de klein- en achterkleinkinderen van de West-Vlaamse migranten nauwelijks nog Vlaams. Ze zijn Amerikanen geworden. In Ontario in Canada spreken ze wel nog Vlaams, maar ook daar verliezen ze meer en meer contact met het thuisland België. 

Voor genealogen zijn de oude edities van de Gazette van Detroit van onschatbare waarde. Ze bevatten vaak veel informatie over Vlamingen die destijds naar de VS zijn uitgeweken.

De laatste Gazette van Detroit verschijnt halfweg december. Op 28 oktober is er nog een groot afscheidsfeest in Detroit.