Neef van wielerlegende Johan Museeuw veroordeeld voor grootschalige diefstal van fietsen

De neef van wielerlegende Johan Museeuw is door de rechter in Veurne veroordeeld, omdat hij maar liefst 75 fietsen gestolen had op wielerwedstrijden. De man krijgt 18 maanden cel, waarvan de helft met uitstel, en een boete van 1.200 euro.

Een 64-jarige man uit Diksmuide is door de rechtbank in Veurne veroordeeld voor de grootschalige diefstal van fietsen op wielerwedstrijden. De man is de neef van wielerlegende Johan Museeuw - maar draagt niet helemaal dezelfde achternaam door een foutje in het stadhuis. Hij krijgt 18 maanden cel waarvan de helft met uitstel. Het is niet duidelijk in hoeverre de man nog contact heeft met Johan Museeuw zelf. 

Door zijn achternaam te misbruiken kon de man zich ophouden in hogere wielerkringen. In een busje schuimde de man jarenlang met zijn vriendin tal van evenementen af. Hij hield zich op bij materiaalposten of ging na afloop de gestalde fietsen bekijken. In vier jaar tijd zou hij zo liefst 75 soms peperdure koersfietsen hebben gestolen. 

Zo stal hij in 2014 ook de peperdure BMC-mountainbike van olympisch kampioen Greg Van Avermaet tijdens de Flandriencross in Hamme. Hij sloeg toe in het hele land, en stal ook meermaals attributen zoals wielen en een fietscomputer.

De man gaf de feiten toe, en werd eerder al veroordeeld voor het stelen van 12 fietsen. Hij riskeerde 30 maanden maar kreeg met 18 maanden cel, de helft met uitstel, een lichtere straf. Zijn ex-vriendin was betrokken bij een groot deel van de diefstallen en kreeg 15 maanden cel, waarvan een deel met uitstel. Een derde beklaagde, die werd vervolgd omdat hij 35 fietsen had doorverkocht in een verkoopzaal, kreeg 12 maanden cel, de helft met uitstel. Alle drie krijgen ze ook een boete van 1.200 euro en moeten ze de slachtoffers een schadevergoeding van ruim 1.000 euro per persoon betalen. 

Meest gelezen