Videospeler inladen...

Nikki Haley neemt eind dit jaar ontslag als ambassadeur van de VS bij de Verenigde Naties

Nikki Haley heeft ontslag genomen als ambassadeur van de VS bij de Verenigde Naties. Het ontslag, dat erg onverwacht komt, gaat eind dit jaar in. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump bevestigd tijdens een gezamenlijke en opvallend hartelijke persconferentie met Haley in het Oval Office in het Witte Huis. Wat Haley nu gaat doen, is niet meteen duidelijk.

Kort nadat verschillende Amerikaanse media hadden uitgepakt met het nieuws van het nakende ontslag, kondigde president Donald Trump aan dat hij samen met Nikki Haley een "grote aankondiging" zou doen in het Oval Office van het Witte Huis. 

Daar bevestigden ze dat de president het ontslag van Haley heeft aanvaard. Volgens Trump heeft Haley hem zes maanden geleden laten weten dat ze een pauze wilde inlassen. Haar ontslag gaat aan het einde van het jaar in.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Trump noemde Haley "een zeer bijzonder persoon". "Samen hebben we veel problemen opgelost."

Haley laat niet in haar kaarten kijken

Over haar motieven om op te stappen, liet Haley niet in haar kaarten kijken. Ze zegt dat ze geen onmiddellijke plannen heeft. Correspondent in de VS Björn Soenens meent dat Haley na twee jaar in een topjob, en na acht jaar meedraaien op het hoogste niveau, wellicht inderdaad gewoon toe was aan een pauze.

Trump is niet uit de lucht komen vallen

Correspondent in de VS Björn Soenens

"Journalisten zoeken altijd naar grote verklaringen over het waarom, maar tijdens die gezamenlijke persconferentie zag ik twee ontspannen mensen zitten", zegt correspondent Björn Soenens in de VS. Haley had dan ook vooraf al aangekondigd dat ze haar functie als ambassadeur bij de VN slechts twee jaar wilde uitoefenen. "Trump is niet uit de lucht komen vallen. Vandaar dat dit afscheid ook ontspannen, in de zeteltjes, is aangekondigd."

Vertegenwoordiger van Trump op het wereldtoneel

Nikki Haley werd eind 2016 door Trump genomineerd voor de functie van ambassadeur van de Verenigde Staten bij de Verenigde Naties. In januari 2017 werd haar nominatie goedgekeurd. Ze had op dat moment nog geen ervaring met buitenlandpolitiek, maar liet zich wel meteen opmerken in de VN-Veiligheidsraad. "Ze was de vertegenwoordiger van Trump op het wereldtoneel", zegt Björn Soenens. "Ze was hard pro-Israël, ze was vóór meer sancties tegen Iran. Ze zegt dat ze ook een heel open relatie had met Donald Trump, en dat ze het hem gewoon kon zeggen als ze het niet met hem eens was." 

Voor ze VN-ambassadeur werd, was Haley gouverneur van South Carolina. Ze was de eerste vrouw in die functie. Tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen had Haley uitgesproken kritiek op Trump. Ook onlangs nog zei ze dat ze het niet altijd eens is met de president. Maar bij de volgende presidentsverkiezingen zal ze campagne voeren voor Trump, zei ze nu in het Oval Office.

Gooi naar het presidentschap?

Ze ontkent dat ze zelf een gooi zal doen naar het presidentschap in 2020, iets waarover al meermaals is gespeculeerd. "Als ze slim is, weet ze dat ze dat ook niet moet doen", meent Soenens. "Als Trump zo populair blijft bij zijn achterban als hij nu is, dan maakt niemand bij de Republikeinen een kans tegen Trump. Maar dat Haley opnieuw een topfunctie zal opnemen, dat staat bijna buiten kijf." 

Dat Haley opnieuw een topfunctie zal opnemen, staat bijna buiten kijf

Wie Nikki Haley zal opvolgen als ambassadeur bij de VN? "Er zijn zeer veel mensen die deze functie willen", zei president Trump.

"Soms valt de naam van Ivanka Trump", zegt Björn Soenens. "Jawel, de dochter van Donald Trump. Zij zou dan kunnen terugkeren naar New York, waar ze ook gepokt en gemazeld was. En misschien heeft haar echtgenoot Jared Kushner ook wel zin in zo'n terugkeer. Maar dat zijn allemaal speculaties." 

Beluister Björn Soenens in "De wereld vandaag" (Radio 1):

VIDEO: Voor Nikki Haley is het na acht intense jaren tijd om een stap opzij te zetten.

Videospeler inladen...

Meest gelezen