Video player inladen ...

Philippe Close (PS): "Ik ben voor méér bevoegdheden voor het Brussels Gewest"

De Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) zegt dat hij voor méér bevoegdheden voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is. Hij bestrijdt de stelling van de N-VA, die zweert bij zo'n structurele hervorming als dé oplossing voor de problemen waarmee de 19 Brusselse gemeenten vandaag kampen.

"Het is niet wit of zwart", zegt Close in "Iedereen kiest" op Eén. "Samenwerken, dát is belangrijk. Ik ben ook voor méér bevoegdheden voor het Gewest. Het is de eerste keer dat een burgemeester van de Stad Brussel dat zegt."

De vraag is waarom we vóór een fusie zouden zijn

Brussels minister Guy Vanhengel (Open VLD)

Close krijgt bijval van Brussels minister Guy Vanhengel (Open VLD), die in zijn gemeente Evere kandidaat is op de Lijst van de Burgemeester van zijn minister-president Rudi Vervoort (PS). "De vraag is waarom we vóór een fusie zouden zijn. Van mij mag men daarover praten. Ik zoek alleen argumenten waarom we ervoor zouden zijn." Vanhengel vindt blijkbaar geen argumenten pro, want volgens hem scoort Antwerpen niet beter dan Brussel op het vlak van mobiliteit, jeugdwerkloosheid, schone lucht, Nederlandstalig onderwijs en criminaliteit.

Groen zit hier grosso modo op dezelfde lijn. "Wij willen meer bevoegdheden naar het Gewest", zegt Bart Dhondt, nummer 2 op de lijst Ecolo-Groen in Brussel.

Cieltje Van Achter, N-VA-lijstrekker in Schaarbeek, stond alleen tijdens het debat in "Iedereen kiest". Zij klaagt aan dat veel te veel mensen voor gelijkaardige beleidsdomeinen bevoegd zijn en pleit voor "andere structuren". De huidige structuur met een gewest en 19 gemeenten kost volgens haar te veel belastinggeld.

Bekijk hieronder het debat over mobiliteit en bevoegdheden in Brussel en lees verder onder de video.

Video player inladen ...

Ik begin met mijn eigen bezoldiging en verminder die met 35 procent

Burgemeester Philippe Close (PS) van Brussel

Over belastinggeld gesproken. Philippe Close erkent dat hij als PS-burgemeester het vertrouwen van de Brusselaars moet zien terug te winnen na het Samusocial-schandaal, dat de kop heeft gekost van zijn voorganger Yvan Mayeur (PS). "Het is een litteken voor veel Brusselaars, dat is waar."

"Daarom voeren we veel hervormingen door in de verschillende vzw's, maar ook in de bezoldigingen en in het bestuur in het algemeen", aldus Close. "Ik begin met mijn eigen bezoldiging en verminder die met 35 procent."

Bart Dhondt (Groen) is niet onder de indruk. "Er is een opkuisoperatie geweest, maar Philippe Close blijft nog altijd de architect van het vzw-kluwen in Brussel", zegt hij. "We noemen het zelfs een monster." Dhondt denkt dat Close trouwens nog altijd genoeg verdient.

Bekijk hieronder het debat over de politiek in Brussel.

Video player inladen ...